Beyin tümörleri nelerdir?

beyin tümörleri

Beyin tümörleri, türüne ve yerleşim yerine bağlı olarak beyinde çeşitli belirtiler göstermektedir. Tüm tümör türlerindeki ortak belirti kafa içi basıncının artışına bağlı belirtilerdir. Bunlar bulantı, kusma ve baş ağrısıdır.Hipofiz adenomları:

Hormon salgılayanlar ve salgılamayanlar şeklinde ikiye ayrılır. Hormon salgılayanlar, daha çok salgıladıkları hormonla alakalı olarak belirti gösterirler. Hormon salgılamayanlar ise uzun süre belirti göstermezler. Fakat görme ile ilgili sinir olan optik sinire baskı yaparak görme bozukluğuna sebebiyet verirler. Kişideki hormon bozuklukları, memeden süt gelmesi, adet düzensizliği, adeti olmaması, aşırı kilolu olma, boyda hızlı uzama, ellerde ve ayaklarda büyüme, çenede büyüme gibi durumlar olabilir. Bu durumda doktora görünmekte yarar vardır. Tümörün boyutları artarsa kafa içi basıncı artar, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler verir.

Pontoserebellar köşe tümörleri:

Beyin dokusunun bir bölgesinde yerleşmiş olan tümörlerdir. Akustik nörinom denen işitme siniri tümörü sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra beyin zarı tümörü ve epidermoid tümörler de görülmektedir. Bu bölgedeki tümörleri işitme ve denge bozukluklarına da sebep olmaktadır. Tümörlerin boyutlarının küçük halde yakalanması işitme sorunlarını önleyebilir. Tümörün büyük olması durumunda işitme sorunu olduğu gibi yüz sinirleri de etkilenmektedir.

Beyin zarına ait tümörler:

Menengial yani beyin zarına ait tümörler büyüme eğilimindedirler ve kafa içi basıncının artmasına sebep olur. Kişide epilepsi nöbeti de görülebilmektedir. Bu tümör türü yerleştiği bölgeye göre de değişik belirtiler vermektedir. Optik sinir yakınında olanlar görme bozukluklarına, hareketle ilgili beyin bölgesine yakın olanlar felce neden olabilmektedir. Dolayısıyla, beyin fonksiyonlarında yaşanan bozukluklarda yapılması gereken tetkikleri mutlaka yapılmalıdır.

Beyin dokusuna ait tümörler:

Glial yani beyin dokusuna ait tümörler, genellikle kötü huyludurlar ve beyin dokusunun içinde büyürler. Tümörün belirtileri genel belirtiler olup, yerleştiği bölgeye göre değişik belirtiler de vermektedirler. Epilepsi nöbetleri bazı hastalarda ilk ortaya çıkan belirtidir.

Metastatik tümörler:

Bu tümörler, vücudun başka bölgelerinde oluşan tümörlerin beyin dokusuna yayılmasına bağlı gelişen tümörlerdir. Kafa içi basıncını arttırmakta, yerleşim yerine göre sinir sistemine hasra vererek belirtiler gösterirler. Bu metastatik tümörler radyolojik olarak da görüntülenebilen geniş ödem meydana getirirler.

Leave a Reply