Beyin tümörleri hakkında bilinmesi gereken herşey

beyin tümörü

Beyin tümörleri hakkında bilmeniz gereken her şey; beynimiz kafatasımızın içerisinde olan bir organdır. Seçtiğimiz eylemleri, yürümek, koşmak vs veya biz düşünmeden yaptığımız eylemleri yönetir. Duyulardan gelen sinyalleri gerçekleştirmek, duygular ve kişiliğimizden de sorumludur. İşte, bu nedenle beyin en önemli organımızdır.

Beyin serebrum, beyincik ve beyin sapından oluşmaktadır. Serebrum, beynin en büyük olan kısmıdır. Okumayı, düşünmeyi, öğrenmeyi, konuşmayı ve duyguları kontrol eder. İki yarım küreden oluşur. Sağ kısmı, vücudun sol tarafında olan kasları kontrol eder. Sol yarısı ise, sağ tarafın kaslarını kontrol eder. Beyincik; beynin arka ve alt kısmında yer alır. Denge, yürüme ve konuşma gibi karmaşık olan olayların kontrolü oradadır. Beyin sapı, beynimizi omurilikle bağlayan kısımdır. Solunum, vücut sıcaklığı, kan basıncı onun kontrolündedir.

İyi huylu ve kötü huylu beyin tümörleri

Tüm tümörler iyi ya da kötü huylu olabilir. Hücreler ne kadar vücudun eski hücrelerine benzerse iyi huylu, oluşan hücreler vücut hücrelerine benzemiyorsa kötü huylu tümörlerdir. Beyin tümörleri iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır.

İyi huylu beyin tümörleri

Bu tümör yapısı ameliyat ile alınır ve tekrar büyümeleri çok nadirdir.

İyi huylu tümörler, şekilleri ve sınırları ile rahatlıkla görülürler.

Bu tümörler çevre dokulara saldırmaz ve vücudun diğer kısımlarına yayılmazlar. Fakat, beyinin bazı kısımlarına baskı yaratırlar ve sorunlara neden olurlar.

Ne kadar iyi huylu olursa olsunlar, bazen hayati tehlike yaratabilirler.

Kötü huylu beyin tümörleri

Yaşamı tehdit eden beyin tümörleridir.

Çok hızlı gelişir ve yayılırlar, sağlıklı olan dokulara hücum ederler.

Bazen, bir doku ya da kafa kemiği içine sıkışabilirler.

Beyin tümörü tipleri

Beyin tümörleri, birincil ve metastatik olmak üzere iki şekildedir. Birincil olan tümörler, beyin hücreleri, beyin dokusundan kaynaklı olabilir. Metastatik olan beyin tümörleri, akciğer ve göğüs gibi bir noktada oluşabilir. Kan yolu ile beyne ulaşarak çoğalır. Birincil tümörler, iyi huylu, yavaş büyüyen tümörlerdir. Metastatik tümörler ise kötü huyludur ve kanserdir. Çok hızlı yayılırlar.

Kimler beyin tümörü riski taşır?

Erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla beyin tümörü görülür.

Beyaz ırkta çok daha fazla görülür, 70 yaş üzeri insanlarda beyin tümörü daha sıktır.

Ailede birinci derece yakınında beyin tümörü olanlarda görülme olasılığı yüksektir.

Çalışma ortamında radyasyon ve kimyasallara maruz kalanlarda görülür. Radyasyon, formaldehit, vinil klorid, akrilonitril beyin kanseri riskini arttırır.

Beyin tümörü belirtileri

Beyinde oluşan tümörün şekline, tipine göre belirtiler değişim gösterir. Genelde, tümörün olduğu noktada çevreye baskı yapması ile belirtiler oluşur.

Yakın zamanda başlayan ani baş ağrıları, devamlı ağrı, uyanınca oluşan ağrı, uykudan uyandıran ağrı.

Sabahları şiddetli olan kusma, kişilikte değişimler, zihinsel becerişlerde düşüş,

Hafıza kaybı, yargılama ve hesap yapmada aksaklıklar, nörolojik değişimler,

Görme, duyma, konuşma kayıpları, sakarlık, güçsüzlük, uyanamama,

Dil problemleri, yutma güçlüğü, koku duyusunda azalma, titreme, adet kanaması kesilmesi,

Yüz felci, farklı büyüklükte göz bebekleri, kontrolsüz hareketler, gözkapağı düşmesi, solunumda geçici durma vs.

Beyin tümörü teşhisi

Beyin tümörü teşhisinde öncelikle, fiziksel muayene yapılarak sağlık kontrolü yapılır. Yapılan nörolojik kontrol ile, uyanıklık, kas kuvveti, göz kontrolü yapılır.

Bilgisayarlı röntgen yani CT taraması ile, beyin tümörü incelenir. MR ile, vücut detaylı olarak incelenir. Anjiyogram çekimi ile, beyinde tümör araştırılır. Kafatası röntgeni, lomber ponksiyon, myelogram diğer tanı yöntemleridir. Biyopsi, tümör hücrelerinin anlaşılması için dokudan alınan bir parçaya verilen isimdir. Biyopsi beyin tümöründe kesin tanıya neden olur.

Beyin tümörü tedavisi

Beyin tümörü tedavisinde, beyin ve sinir cerrahı uzmanları, nöroonkolojistler, tıbbi onkolojitler, radyasyon onkolojistleri çalışır. Öncelikle kanserin yeri, büyüklüğü ve ilerleme şekli çok önemlidir. Doktor ,omurilik sıvısında kanser hücresi olup olmadığını araştırır. Buna göre, cerrahi, ışın tedavisi ve kemoterapi uygulanabilir. Bazı hastalarda bu tedavilerin tamamı uygulanır. Ayrıca bu hastalara, duygusal sorunlar için ek tedavi uygulaması önerilir.

Cerrahi uygulamada, tümörün tamamen alınması işlemi yapılır. Bu işlemde, bir parça kafatası kemiği yerinden çıkarılır oluşan boşluktan tümör çıkarılır. Ameliyat mikroskop altında yapılır. En zor noktada olan tümörler bile mikro uygulamalarla artık rahatlıkla alınmaktadır.

Tamamen iyileşme şansı nedir?

İyi huylu olan beyin tümörleri cerrahi operasyon ile alınırsa tamamen sağlıklı bir yaşam sağlanabilir. Kötü huylu olan tümörlerde, cerrahi sonrası ışın ve ilaç tedavisi uygulanır. Burada amaç, yaşam süresini uzatmak ve yaşam konforunu sağlamaktır.

Beyin tümöründe ışın tedavisi

Işın tedavisi, kanser olan beyin tümöründe çok etkilidir. Kanserli tümörün tekrar oluşmasını engellemek ve büyümesini engellemek amaçlı olarak uygulanır. Çok ender olarak, normal tümörlere de, ışın tedavisi uygulanabilir.

Cerrahi uygulama sonrası, mikroskopik şekilde tümör hücreleri kalır. Bu hücreler yayılabilir ve tekrar beyin tümörü oluşturabilir. Bu durumda cerrahi sonrası ışın tedavisi uygulanmalıdır. Bazen çok ender olarak, hem kemoterapi hem de ışın tedavisi birlikte uygulanabilir. Burada amaç, çok fazla ilerlemiş olan kanserli hücreler ortadan kaldırmaktır. Bu tarz hastalarda ağır bir tedavi uygulanmaktadır.

Leave a Reply