Beyin pili nedir? Uygulama alanları nelerdir?

beyin pili nedir uygulama alanları nelerdir

Beyin pili, vücuttaki istemsiz ya da kontrolsüz hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar veren bir uygulama ve tedavi yöntemidir. Yazımızda, beyin pili ve uygulama alanları ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Hangi nörolojik hastalıklarda uygulanmaktadır?

1- Parkinson hastalığı

2- Epilepsi ( Sara hastalığı )

3- Tremor ( Titreme hastalığı )

4- Distoni ( Vücudun devamlı istemsiz olarak kasılarak büküldüğü hastalık )

5- Huntington hastalığı ( Vücudun hareket koordinasyonunun bozulduğu ileri seviyede bir genetik hastalık )

Beyin pili nasıl uygulanmaktadır?

Beyin pili uygulamasında, hastanın beyninin orta bölümünde bulunan beyin çekirdeklerine çok hassas bir şekilde incecik kablolar döşenmektedir. Bu hat üzerinden de hastanın göğüs ya da karın bölgesine yerleştirilen pil vasıtasıyla sürekli olarak elektriksel uyarılar verilmektedir. Bu elektriksel uyarılar sayesinde hastaların, mevcut hastalıkları dolayısıyla elektriksel aktivitesi bozuk olan sinir hücreleri yeniden düzene sokulmakta ve hastalığın belirtileri ortadan kaldırılmaktadır.

Başarı oranı nedir?

Beyin pili uygulamalarında özellikle Parkinson ve tremor hastalığı olanlarda başarı oranı çok daha yüksektir. Senelerdir titremelerden dolayı yürüyememe ve konuşamama gibi sorunlar yaşayan bu hastaların şikayetleri çok kısa bir sürede giderilebilmekte, hastanın normal yaşantısını devam etmesi sağlanmaktadır.

Beyin pili kimlere takılır?

Yukarıda sıraladığımız hastalıkları bulunanların öncelikle bir dizi detaylı muayeneleri ve tetkikleri yapılmaktadır. Hastalarda görüntüleme ve nöro-psikolojik değerlendirme gibi testler yapılmakta, hastaların bu tedaviye uygun olu olmadıkları araştırılmaktadır. Beyin pili takılabilmesi için, hastaların tedaviden en yüksek ve belirgin faydayı elde etmeleri amaçlandığından, bu faydayı görmesi muhtemel olan hastalara uygulanmaktadır.

Beyin pili ameliyatı nasıl yapılır?

Yapılmakta olan ameliyat genellikle hasta uyanık durumdayken uygulanır. Ameliyattan önce hastanın başına Steroetaktik Çerçeve adı verilen bir aparat takılmakta ve sonrasında da filmi çekilerek koordinat hesapları yapılmaktadır. Gelişmiş teknolojik cihazlar yardımı ile kabloların yerleştirileceği yerler oldukça hassas olarak tespit edilmekte, lokal anestezi ile uygulanmaktadır.

Beyin pilinin ömrü ne kadardır?

Hastaya takılan beyin pilinin ömrü yaklaşık olarak 5-6 yıl kadardır. Pil ömrünü tamamladığında, hastanın beynindeki kablolara dokunulmadan pil yenisi ile 15 dakikalık bir operasyonlar değiştirilmektedir.

Leave a Reply