Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir

beyin kanaması

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir Beyin kanaması neden olur, tedavisi nasıl yapılır işte tüm detaylar; beyin damarlarından birinin dışarıya kan sızdırması sonucu beynin bir bölgesinin kansız kalmasına beyin kanaması deniliyor. Beyin kanaması çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Genelde, aniden ortaya çıkan bir durumdur. Hastaların ortaya çıkan belirtilere göre heman hastaneye gitmesi hayati önem taşır. Çünkü, beyin kanamalarında oluşan hasar 1-2 saat içinde oluşur. Bu hasarın da geri dönüşü yoktur. İşte, beyin kanaması belirtileri;

Beyin kanaması belirtileri

Beyin kanamasının başlıca olası belirtileri, Bulantı, kusma, baş ağrısı, uyuşukluk, bilinç kaybı, denge kaybı, konuşma bozukluğu, anlama zorluğu, yutkunma zorluğu, okuma ve yazma zorluğu, uykulu olma, yüzde çarpılma, konuşmanın etkilenmesi, vücudun bir bölgesinin hareket ettirilememesi başlıca beyin kanaması belirtileridir. Yukarıda sayılan bu belirtilerde hemen hasta hastaneye götürülmelidir. Beyin kanamasında oluşan hasarın geri dönüşü yoktur.

Beyin kanaması neden olur?

Beyin kanamasının başlıca nedeni, yüksek kan basıncıdır, anevrizmalar, kanama düzensizlikleri, beyin tümörleri, karaciğer hastalığı, sigara ve alkol içmek, şeker hastalığı, genetik yatkınlık, kan damarlarında hasar olması, travmalar ve bazı enfeksiyonlar başlıca beyin kanaması nedenleridir.

Beyin kanamaları çeşitli noktalara göre sınıflandırılır. Beyin dokusu içinde oluşan kanamalara, intraserebral kanama, beyin içinde olan boşluklarda olan kanamalara, intraventriküler kanama denilir. beyni saran dış tabaka ve kafatası arasında olan kanamaya epidural kanama denilir. Genelde kafa travmalarında epidural kanama oluşur. Subdural kanama, beyni, saran zarda oluşan kanamadır. Beyni saran zarların en iç tabaksında oluşan kanamalar ise subaraknoid kanama denilir. beyin damarlarında oluşan anevrizmalar, travma ve enfeksiyon kaynaklı olan kanamalar subaraknoid kanamalardır.

Beyin kanaması tedavisi

Beyin siniri kansız kalmaya maruz kaldığında ciddi sorunları beraberinde taşır. Çok kısa süre bile kansız kalındığında geri dönüşü olmayan sinir hasarı ortaya çıkar. Tıkanan beyin atardamarının beslediği doku, 1-2 saat içinde ölür. Hasar ciddidir ve geri dönüşü yoktur. İşte bu nedenle tedavi hemen en acil şekilde yapılmalıdır. Şikayetler ortaya çıkar çıkmaz hastaneye gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu nedenle hasta hemen acil, yoğun bakıma alınır. Hastaya toplardamar yolu ile anjiyografi uygulanır, tıkanık olan damar bölgesinde pıhtı eritici ilaç verilir. Bu tedavi öncesi beyin bilgisayarlı tomografi ile taranır. Tanı yapıldıktan sonra tedavi planlanır.

Leave a Reply