Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin damarlarında oluşan tıkanıklık ya da daralma kaynaklı olarak, kanın beyinde dolaşmasına engel olan ve hatta hastanın hayatını tehdit eden en tehlikeli hastalıklardan kabul edilmektedir. Bu nedenle, hastalığın belirtileri bilinmeli ve hastalık oluşmadan önlem alınmalı, hemen bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü hastalık acil müdahale ister ve kalıcı beyin hasarına neden olabilir. İşte, beyin damar tıkanıklığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler.

Beyin damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Beyin damar tıkanıklığı, kanın beyin içinde dolaşmasına engel olarak o bölgenin oksijensiz kalmasını sağlar. Bu nedenle, hastalığın beynin hangi bölgesinde olduğu belirtileri de farklılaştırır. Konuşma bozuklukları, hareketlerde olan farklılıklar, bilinç kaybı ve görme kayıplarına kadar pek çok belirti ortaya çıkmaktadır.

Kanın içinde pıhtı oluştuğunda; bilinçte karışıklık, ani, görme kayıpları, konuşma bozukluğu, felç ve bayılma meydana gelir.

İlerleyen beyin damarlarında oluşan tıkanıklıklarda; kas güçsüzlüğü, parmaklarda, kollarda ve ayaklarda uyuşmalar, gözde kararmalar ve bayılmalar oluşur.

Aşağıda oluşan belirtilerde kesinlikle hemen bir hastaneye acil olarak gidilmelidir;

Yüz, kol, bacaklarda zayıflık, uyuşukluk ve felç, konuşurken kelimelerin kayması, cümle kuramamak, anlamsız cümle kurma, çift görme veya görme kaybı, baş dönmesi olduğunda hemen acile gidilmelidir.

Beyin damar tıkanıklığı neden olur?

Yüksek tansiyon;

Yüksek tansiyon, beyinde damar tıkanıklığının başlıca nedenleri arasındadır. Çünkü yüksek tansiyon damarlarda hasara neden olur. Bu da damar tıkanıklığına yol açar.

Yaşın ilerlemesi, kalp ve damar hastalıkları, aşırı hareketsiz yaşam, tuz ve karbonhidrat açısından zengin beslenme, işlenmiş gıdalar, sigara ve alkol kullanmak, aşırı kilolu olmak, böbrek hastalıkları, uyku apnesi ve belirli hastalıklar kaynaklı olarak beyin damar tıkanıklığı oluşabilir.

Şeker hastalığı;

Şeker hastalığı kılcal danmarlarda hasar yaratır. Damarlarda tıkanıklıkların oluşmasına neden olur. Bu nedenle, kesinlikle şeker hastalığı kontrol altına alınmalıdır.

Yüksek kolesterol ve inme;

Kötü kolesterol yüksek olduğunda damarlarda birikimlere neden olur. Zamanla damarlarda plaklar oluşur ve kan akışını kesecek kadar tıkanmalar meydana gelir. Yüksek kolesterol hayvansal yağların fazla alınması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol alımı ile oluşur.

Kalıtsal etkenler;

Kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon, şeker ve bazı hastalıklar kalıtımsal olabilir. Bu hastalıklar beyinde damar tıkanıklığına neden olabilir.

Ayrıca; atrial fibrilasyon, toplardamarlarda oluşan bozukluklar, kan dolaşımının yavaş olması, yağ embolisi, hormon bozuklukları ve kanser gibi hastalıklar da beyin damar tıkanıklığına neden olur.

Beyin damar tıkanıklığı tedavisi;

Hastalık kanda pıhtı kaynaklı oluşursa, beyin anjiyografisi ile tıkalı damar ve pıhtının yeri tespit edilir. Damar içine girilerek pıhtı atılır. Beyin damarı bu yöntem ile açılır. Fakat bu işlem erken dönemde yapılmalıdır, çünkü geç kalındığında hastada kalıcı araz oluşacaktır.

Şah damarında oluşan tıkanıklıklarda karotis endarektomisi ameliyatı yapılır. Bazen kafa içi basıncını düşürmek için kafatasının açılması gerekebilir. Tüm bunların yanı sıra hastalara öncelikle kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Bazen pıhtı çözücü enzimler ve antibiyotik verilebilir.

Uygulanan tedavi sonrasında, bazen kalıcı hasar oluşabildiği gibi bazen hasta iyileşir. 2 hafta içinde şişkinlik iner ve beyin işlevi normale döner. Bazen hastalar, çok uzun süre tedavi altında tutulmak zorunda kalır.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/beyin-damar-tikanikligi-belirtileri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply