Beyaz lahananın 10 süper faydası

Beyaz lahananın faydaları saymakla bitmiyor, beyaz lahana içerisinde bulununan B,E ve C vitamini, potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Bağışıklığı kuvvetlendirmesi ve kansere karşı koruyucu olması nedeni ile çok sağlıklıdır. Toksinlerin vücuttan atılması ve zayıflamaya yardımcı olmasından dolayı sağlık için tüketilmelidir. İşte, beyaz lahana’nın faydaları;

Antioksidan özelliği:

Vücudumuz sürekli olarak serbest radikallere maruz kalmaktadır. Serbest radikaller, hücre yapısını bozarak kansere neden olmaktadır. Üstelik oksijen soluduğumuz müddetçe vücudumuz serbest radikal üretmektedir. Beyaz lahana, serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumunu engeller. Karaciğerde yağlanma ve obeziteye engel olmaktadır. Diyetlerde tok tutması ve toksinlerden arınma sağladığı için çok faydalıdır. Akciğer kanserine ve prostat kanserine karşı da etkilidir.

C vitamini:

Beyaz lahana güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle, çiğ olarak tüketmek C vitamini almak için çok etkilidir.  Kaynatıp suyunu içtiğinizde vücutta tüm toksinler atılır. İdrar söktürücü olması nedeniyle haftada 2-3 defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Uzmanlar bu nedenle lahanayı çiğ olarak tüketmeyi önermektedir.

Bağışıklığı kuvvetlendirir:

Beyaz lahana, içerisinde bol miktarda kükürt bulunmaktadır. Kükürt içerdiğinden ötürü hastalıklara karşı korur ve iyileşmeyi hızlandırır. Çünkü bağışıklık sistemini hızla yapılandırır ve güçlendirir. Gastrit ve ülsere karşı koruma yapar, hazmı kolaylaştırır.

Bağırsak sağlığı:

Lif yönünden zengin olduğundan hazmı kolaylaştırır, tok kalmayı ve bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlar. Sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana tüketilmelidir. Kabızlığı olanlar beyaz lahana ile bu sorundan kurtulurlar. Çiğ olarak tüketmek bağırsak sağlığı için çok önemlidir.

Zayıflamaya yardımcı olmak:

Düşük kalorili olması, zayıflamak isteyenler için çok yararlı olur. Bu nedenle tüm diyetlerde beyaz lahana bulunmaktadır. Salata, zeytinyağlı, sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilen beyaz lahana, tok tutmakta ve düşük kalorisi ile diyet yapanlara yardımcı olmaktadır.

Göz sağlığı:

Lahana, içinde bol miktarda beta karoten bulundurmaktadır. Bu kimyasal A vitaminine dönüşür. A vitamini de göz sağlığı için en gerekli vitamindir. Gözleri kuvvetlendiren ve gece görmeyi kolaylaştıran A vitamini için bol bol lahana yenilmelidir.

Sivilce oluşumu:

Beyaz lahana, içerisinde olan kükürt içeriği nedeni ile cilt hastalıklarına iyi gelir. Egzama ve sedef hastalıklarına lahana iyi gelmektedir. Toksinlerin atılmasını sağladığından cildin güzelleşmesini sağlamaktadır.

Kemiklerin güçlenmesi:

Beyaz lahanada kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden bol miktarda bulunmaktadır. Kemiklerde olan erime nedeni ile kayıpların ve kemiklerde kalsiyum eksikliği kaynaklı kolay kırılmaların önüne geçmek için lahana çok etkilidir. Çünkü lahana bol kalsiyum içermektedir.

Kalbi koruma ve kan basıncını dengeleme:

Lahana, içerisinde olan potasyumdan dolayı kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Lahana, yüksek tansiyonun etkilerini yavaşlatır ve kalp hastalıklarına karşı korur. Kalp ve damar sağlığı için bol bol lahana suyu içilmelidir.

Toksinlerden arınmak:

İdrar söktürücü ve vücuttan toksinleri atma, beyaz lahana’nın en etkili özellikleridir. Düzenli olarak suyunun içilmesi, çiğ veya salata olarak tüketilmesi selülitlerin de yok olmasını sağlar. Adet döneminde, kadınlarda biriken ödemin atılmasında da lahana suyu önemli rol üstlenmektedir.

Lahana turşusu:

Lahana turşusu, antioksidan özelliğini ortaya çıkarır. Turşu kurarken tuz yerine sirke kullanmak, çok daha faydalı özelliğini ortaya çıkarmaktadır. Fermantasyon sırasında ortaya çıkan probiyotik özelliği ile kış aylarında çok faydalıdır.

One Response

  1. N.Gürbüz Köse 15 Şubat 2017

Leave a Reply