Bel Tutulması Neden olur ve Nasıl Tedavi Edilir

bel tutulması

Bel Tutulması Neden olur ve Nasıl Tedavi Edilir: Bel tutulması hemen hemen her insanın başına gelebilen bir rahatsızlıktır. Yanlış bir hareket, ağır kaldırma, spazm kaynaklı olarak bel tutulması oluşabilir. Hatta yatağın sağlıklı olmaması bile bel tutulmasına neden olur. Omurgada olan sakatlık, bel tutulmasına neden olabilir. İşte, bel tutulması nedenleri ve tedavisi;

Bel tutulması nedenleri

Omurga sorunları

Omurgalarımızın arasında yumuşak jölemsi bir madde ile dolu olan diskler vardır. Bunlar, hareket ederken yastık vazifesi gören ve kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyen noktalardır. Bu diskler, yanlış hareketlerle hasar görebilir işte bu durumda arada kalan sinirlere baskı yaparlar. Şiddetli ağrılar oluşabilir.  Bu hastalığa bel fıtığı denilir.

Omurga sinirine olan baskı, kalçadan aşağıya inen siyatik sinirinde hissedilir. Bu hastalığa siyatik denilir. Belde tutulmaya neden olabilir.

Kemiklerde kireçlenme, omurga kanalının daralmasına neden olabilir. Bu ağrılı hastalığa spinal stenoz denilir.

Duygusal stres

Stresli bir dönem yaşadığımızda, bel ve sırt bölgemize çok daha fazla yük bindiririz. Bel tutulması ve şiddetli bel ağrıları oluşabilir.

Alışkanlıklar

Bazı alışkanlıklarımız bel bölgesinde tutulmalara neden olabilir. Yüksek topuklu ayakkabı giymek, ağır çanta kullanmak, uzun süre araba kullanmak, uzun süre oturmak, kambur durmak, sırtta yük taşımak bel tutulmasına neden olabilir.

Bel tutulması tedavisi

Bel tutulması tedavisinde öncelikle bel kısmını tedavi edebilen çeşitli tedaviler kullanılır. Ameliyat en son seçenek olarak kabul edilir. Bel ağrıları ve tutulmalarında %90 başarı sağlayan bazı tedaviler vardır.

Karın bölgesini güçlendirmek

Karın kaslarının kuvvetlenmesi, bel kaslarını korur. Çünkü, omurga üzerinde olan baskının azalmasını sağlar. Beli zorlamadan mekik hareketleri ile karın kasları kuvvetlendirilir.

İlaç kullanmak

İltihap sökücü ilaçlar, kas gevşeticiler belde olan iltihabı azaltır ve ağrıyı dindirir.

Fiziksel terapi

Bel bölgesine esneme, gerdirme ve döndürme hareketleri yapılarak bel ağrıları geçirilebilir. Bu egzersizler ile bel esnekliği artar ve hasta 72 saat içinde iyi hisseder. Sürekli hareketsiz olmak, bel tutulmalarına davetiye çıkarılır.

Epidural enjeksiyonlar

Doktorun omurgaya bazı steroid ekleyebilir. Bu ilaçlar, iltihabı yok eder.

Akupunktur

Akupunktur, ilaç tedavilerine göre bel tutulması ve ağrısında çok daha etkilidir.

Stressiz hayat

Stres bel ağrısı ve bel tutulmasında çok etkilidir. Stres, vücutta gerginliği arttırır. Sinirlerin yıpranması ve kasların oksijensiz kalması ile ani kas tutulması oluşabilir. Psikiyatrik yardım almak, bel tutulmalarının önüne geçecektir.

Ameliyat

Son tercih olan ameliyatla, omurgada eğilme olduğunda, sinirlerde iltihaplanmalarda ve disklerde bozulmalarda uygulanmaktadır.

Leave a Reply