Bel kireçlenmesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Toplumumuzda kireçlenme olarak isimlendirilen bel kireçlenmesi eklemlerin aşınması, yapısının bozulması yani deformasyonu ve yıpranması olarak tanımlanmaktadır. Peki belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır, İşte, detaylar;

Bel kireçlenmesi neden olur?

Kireçlenmede en temel neden genetiktir ve yaşantıdaki bazı negatif faktörler bu hastalığın erken dönemlerde ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu negatif faktörler; aşırı kilo, yıpranmış ve aşınmış eklemlere fazlaca yük binmesi, zorlayan sportif aktiviteler ve ağır şeyler kaldırma gibi eklemlere yük binmesine neden olan eylemlerdir ve kireçlenmenin şiddetini arttırdığı gibi hızlanmasına yol açar.

Beldeki omurga; omurlar ve bunların arasındaki diskler ile yine aralarında yer alan sinir uçları ve omurga kemiğinin arkasında yer alan omurgaları bağlayan eklemlerden maydana gelmektedir. Yaşanan zorlamalar neticesinde eklemlerde aşınmalar, yıpranmalar, deformeler, irileşme ve kabalaşma gibi oluşumlar olduğunda sinirlere baskı yapabilmekte, çevresini saran bağların aşırı derecede gerilimine yol açabilir. Bunun sonucunda hareketlerin kısıtlanmasından dolayı ağrı yaşanır. Bununla birlikte omurlar arası disklerde yıpranma, disklerdeki suyun kaybolmasına, omurların arasında olan mesafenin daralmasına, sertleşmesine, hareket kısıtlamasına ve sinirlere baskı yapmasına yol açar.

Bel kireçlenmesi belirtileri nelerdir?

Normal şartlarda bel kireçlenmesi ağrıya yol açmaz. Çünkü eklemlerdeki aşınma, deformasyon ve yıpranma yavaş süreçte gelişmektedir. Ancak yıpranma ve aşınma, dokularda zorlanma yaşatmaya başladığı zaman, çevre sinirlere baskı meydana getirerek kasların çok gerilmesine yol açar ve ağrı meydana getirir. Oluşan ağrı zorlanan yerin iz düşümünde, belin orta kısmında, sağında, solunda ve kalçaya kadar giden ağrı biçiminde, sinir sıkışması aşırıysa bacağa ve ayağa kadar yayılan karıncalanma, uyuşma ve ağrıya yol açabilmektedir.

Hareket kısıtlaması nedeniyle hastada günlük yaşam aktiviteleri de kısıtlanmaktadır. Hasta yeteri kadar eğilip doğrulamaz, yüksek bir yere uzanamaz, ağırlık kaldırmada yeterli kuvveti uygulayamaz, uzun süreli yürüyemez, kısa sürede yorulur, bel ve bacakta ağrı hisseder, sabah yataktan kalkarken şiddetli bir bel ağrısı veya bel tutukluğu yaşar, hareket ettikçe ağrı oluşur ve fazla hareket ettikçe de artan ağrılar olur.

Bel kireçlenmesinde tedavi

Kireçlenme tedavisinde oluşan şikayetlere bağlı olarak tedavi planlanır. Belindeki ağrı hangi taraftaysa buna göre tedaviye başlanır. Yapılamayan hareketleri yapabilmeleri için hastaya fizik tedavi aletleri kullandırılır. Ayrıca sertleşmiş, yıpranmış ve hareketi sınırlanmış olan eklemlerin açılabilmesi için lazer tedavi yöntemi kullanılır. Egzersiz uygulamaları ve elektrik tedavisi de etkili olmaktadır. Uygulanan bu tedavide bel kireçlenmesi tamamen ortadan kaldırılamaz ancak şikayetleri giderilir. Bununla birlikte sinir sıkışmasının önüne geçilir, dokular ve sıkılaşan bağlar gevşetilir, hareket serbestiyeti sağlanır ve günlük yaşantıda daha aktif olması sağlanır.

Kireçlenme tedavisinde ameliyat gerekiyor mu?

Kireçlenme tedavisinde ameliyat en son seçenektir. Hastanın yaşadığı şikayetler ilaç tedavisi, egzersiz ve fizik tedavi ile giderilemezse, şikayetleri giderek artıyorsa, sinir sıkışması çok aşırıysa, felç ve nörolojik riskler varsa, omuriliğe baskılama devam ediyorsa ancak o zaman ameliyat yapılması söz konusu olabilir.

Bel kireçlenmesi ameliyatı, alanında uzmanlaşmış olan ortopedi veya beyin cerrahisi uzmanı tarafından yapılmaktadır. Hastada çok aşırı kireçlenme ve kemik erimesi söz konusu ise, bu ameliyatın çok iyi deneyime sahip tecrübeli ve uzman cerrahlarca yapılması oldukça önemlidir.

Bel kireçlenmesini önlemek mümkün mü?

Bel kireçlenmesi, daha çok genetik bir sorun olsa da kötüleşmesi ve ilerlemesi önlenebilmektedir. Bunun yapılabilmesi için en çok eklemlere aşırı yük bindirmekten sakınmak gerekmektedir. Aşırı yükten kurtulabilmek için aşırı kilo almamak, fazla kilo varsa bundan kurtulmak, eklemleri zorlayan sportif aktivitelerde dikkatli hareket etmek gerekir. Özellikle genetik yatkınlığı olanların bu konulara dikkat etmeleri çok daha önemlidir. Ayrıca ağır kaldırırken dikkat etmek, oturma ve duruş pozisyonlarına özen göstermek de gerekir.

Bel kireçlenmesinde dikkat edilecekler:

Sırt kaslarının güçlendirilmesi, bel kireçlenmesi bulunan kişilerde bele binen yükün hafifletilmesi bakımından çok önemlidir. Bunun için doktorun tavsiye ettiği bel ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizleri 3-4 hafta süreyle her gün 2-3 kez yapmalı, bu süreden sonra da haftada en az 2-3 kez sürdürülmesi gerekmektedir. Ayrıca yüzme, yürüme ve kaplıca tedavisi de kireçlenmesi olanlar için fayda sağlamaktadır.

Hastaların sırt ve bel kaslarını güçlendirmelerinin yanı sıra, karın kaslarını da güçlendirici egzersizler yapmaları gerekmektedir. Karın kaslarını güçlendirmek için yapılması gereken en temel egzersiz; sırt üstü düz bir zemine yatıp, başın altına ince bir minder yerleştirilir ve dizler ayak tabanları düz ve zemine basacak bir biçimde yarım bükülür. Eller bel çukurunda avuç içleri yere dönük şekilde birleştirilir ve bel ellerin üstüne kuvvetlice bastırılır. Bu pozisyonda altıya kadar sayılıp gevşetilir. Bu egzersiz düzenli bir şekilde yapılmaya devam edilirse karın kaslarının da güçlenmesi sağlanır.

Sırt kaslarının güçlendirilebilmesi için, yere yüzükoyun yatılarak bacaklar düz olarak birbirine iyice birleştirilir. Kollar göğsün hizasından dirseklerde kıvrılır ve avuç içleri de yere gelecek şekilde öne doğru hafifçe kaldırılır. Karnın altına ince bir minder yerleştirilir ve bu pozisyonda yarım mekik yapılır. Ayrıca başı iyice zemine yerleştirmeksizin ve pozisyonu değiştirmeden bacakları düze bir şekilde hafifçe kaldırma çalışması yapılabilir.

Yukarıda anlattığımız egzersizler her sabah ve akşam 4 hafta boyunca günde 2-3 kez, 4 haftadan sonra da haftada 2-3 kez yapılmalıdır. Bu sayede bel, sırt ve karın kasları güçlendirilerek bel kireçlenmesi riski düşürülebilir. Yapacağınız egzersizlerin doktorunuz tarafından onaylanması veya onun tavsiyelerine göre yapılması gerekmektedir. Egzersizlerin sağlıklı kişilerce yapılması da olası bel kireçlenmesinin önlenmesinde ve kasların güçlendirilmesinde fayda sağlayacaktır. Ancak yine de bu tür egzersizlerin bilinçli bir şekilde ve dikkatlice yapılması gerekmektedir.

Leave a Reply