Bel fıtığı tedavisi ve ameliyat süreci

bel fıtığı tedavisi ve ameliyat süreci

Bel fıtığı tedavisi ve ameliyat süreci

Bel ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerinin başında bel fıtığı gelmektedir. Kadın ve erkeklerin doktora en çok başvurdukları sorunların başında gelen bel ağrısı, hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kısmı da bel fıtığından kaynaklanmaktadır.

Bel fıtığı nedir?

Omurların arasında bulunan ve süspansiyon görevi yapan kıkırdak diskin, iç kısmının sert dış kapsülünü yırtmasıyla dışarı çıkması, sinirlere baskılama yaparak ağrıya sebep olmasına bel fıtığı adı verilmektedir.

Bel fıtığı nasıl ortaya çıkar?

Farklı biçimlerde ortaya çıkabilen bel fıtığı, bazı kişilerde ani olarak bazı kişilerde de yavaşça ortaya çıkmaktadır. Aniden oluşan bel fıtıkları genellikle ağır kaldırma, yaşanan travma ve benzeri şekillerde olmaktadır. Yavaş oluşan bel fıtıkları ise, birkaç ayda bir gelişen kısa süreli bel tutulması atakları görülmektedir.

Bel fıtığında ameliyatsız tedavi yöntemleri:

Yavaş gelişen ve aniden gelişen bel fıtığının tedavi yaklaşımları bazı farklılıklar gösterebilmektedir. Doktorlar ilk seçenek olarak daha çok aktif istirahat ve ilaç tedavisi önerirler. Sırt üstü kımıldamadan yatmak hastaya faydadan ziyade zarar vermektedir. Kişi ayağa kalkma ve yürüme gibi eylemleri gerçekleştirebiliyorsa bunları yapmalıdır. Doktorlar bazen uzun süreli oturma ve yürüme gibi aktiviteleri azaltma önerisinde bulunabilirler. Aktif istirahat ve ilaç tedavisi işe yaramadıysa hastaya fizik tedavi seçeneği uygulanır.

Fizik tedavide ortalama 15 seans uygulanır ve çoğunlukla da başarı elde edilmektedir. Fizik tedaviyle birlikte 2-3 seans ozon tedavisi de yapılmaktadır. Bu sayede başarı elde etme şansı %90’lara kadar çıkabilmektedir. Tedavisi başarılı olmayan hastalarda ise bel bölgesinden kortizon enjeksiyonu yapılmaktadır.

Bel fıtığı ameliyatı şart mıdır?

Bel fıtığında özel durumlar dışında ameliyat en son tercih edilen tedavi yöntemidir. Ameliyatsız yöntemlerle hastaların yaklaşık %50-60 kadarı tam iyileşme göstermektedir. Ancak ülkemizde bel fıtığı ameliyatları batı ülkelerindekine göre oldukça fazladır. Hastalar genellikle “fıtığın patladı, ameliyat olmazsan felç olabilirsin” gibi ifadelerle korktuklarından bu ameliyata rıza göstermektedirler. Halbuki doğru olan öncelikle ameliyatsız tedavi yollarının denenmesi, başarı sağlanamazsa ameliyatın düşünülmesidir.

Ameliyat gerektiren durumlar nelerdir?

Hastadaki kas gücü kaybı ameliyat gerektiren durumların başında gelmektedir. Bu kas gücü kaybının önem derecesinin belirlenmesi de gerekmektedir. Eğer hafif bir durumsa ameliyat gerekmez. Kas gücünün kaybının ölçülebilmesi için kısaca EMG denen Elektromyografi testi uygulanmaktadır. Test sonucuna bağlı olarak da ameliyat gerekir ya da gerekmez.

Bel fıtığı ameliyatında başarı oranı nedir?

Genel anestezi ortamında yapılan ciddi bir ameliyat olan bel fıtığı ameliyatında başarısızlık oranları %10-40 arasında değişebilmektedir. Ameliyatların tekniklerine bağlı olarak başarısızlık oranlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Başarısız bir ameliyat, ağrıların aynen devam edebileceği ya da kalıcı ve tedavisi mümkün olmayan daha şiddetli ağrılara da sebebiyet verebilir. Bu durum, tıpta başarısız bel cerrahisi sendromu olarak adlandırılmaktadır.

Bel fıtığı tedavisinde ameliyat kararının alınması:

Yapılan çalışmalarda ameliyat olanlarla olmayanlar arasında uzun vadede klinik olarak bir fark olmadığı belirlenmiştir. Buna bağlı olarak alınacak bel fıtığı kararı çok önemlidir. Bel fıtığı sorunu bulunanların ameliyat kararını yalnızca doktorun değil, fizik tedavi uzmanlarının da bilgisine danışarak almalarında fayda vardır.

Leave a Reply