Bebeklerde sivilce neden olur, nasıl geçer

bebeklerde sivilce

Bebeklerde sivilce çıkması gayet normal kabul edilir. Pek çok anne adayı bundan hoşlanmasa da, bebeklerde çıkan sivilceler zararsızdır. İlk dört haftada veya doğumda yumrular halinde oluşabilir. Erkek bebeklerde çok daha fazla görülen bu durum, evde basit bir şekilde çözümlenebilir. İşte, bebeklerde sivilce neden olur ve nasıl geçer?

Bebeklerde sivilce nedenleri ve tedavisi

Bebek sivilceleri, normal ergenlikte çıkan sivilcelerin küçüğüdür. Cildin tahriş olan kısımlarında kırmızı, şişlikler halinde kendini belli eder. Sıklıkla bebeklerde çene, yanak ve alında kendini belli eder. Bebekte normal kabul edilen bu durum, bebeğin ateşi varsa, sütünü çıkarıyor, salya akıtıyorsa tehlikeli olabilir.

Sıklıkla sivilceler isilik ile karıştırılır. Gözle görülmesi zor olan beyaz yumrulara isilik denilir. İsilik kendiliğinden geçer. Kabarcıklar, pullanma şeklinde duruyorsa egzama, mantar tarzı hastalıklar bebekte oluşmuş olabilir.

Bebeklerde sivilceler 1-2 hafta içinde yok olabilir veya 1-2 ay kadar sürebilir. Eğer bu süreden uzun sürüyorsa doktora gitmekte fayda vardır. Bebeklerde sivilcelenmenin neden olduğu konusunda pek çok düşünce vardır. Annenin sütünden bebeğe geçen hormonlar, ilaçlar buna neden olabilir, bazen bebekler için kullanılan cilt bakım ürünleri sivilceye neden olabilir. Bazen ise, hiçbir nedeni yoktur.

Bebeklerde oluşan sivilceler nasıl geçer?

Bebeğinizde oluşan sivilcenin nedeni kullandığınız bebek sabunu olabilir. Cildi kurutmayan sabun kullanmak ve sabunun bebeğe zarar vermediğinden emin olmak gereklidir.

Bebeğin yüzünün nemli kalmasına engel olmak sivilceleri önlemek için gereklidir. Bebek salya akıtınca ya da kusunca hemen silmek gereklidir.

Bebekler, sivilceleri kaşıyarak onların mikrop kapmasına neden olabilir. Bu nedenle, sivilce geçinceye kadar eline eldiven takın.

Bebeğin cildinde sivilce olduğunda çok az pudra sürebilirsiniz. Fakat, bebek pudrası sürerken mutlaka çok fazla kullanmamaya dikkat edilmelidir.

Anneler, bebeklerini emzirdiklerinden yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir. Anne sütü ile bebeğe geçen bazı besinler sivilceye neden olabilir.

Bebeklerde sivilce için sabırlı olmak gerekir. Bebekte sivilce çıkması normaldir ve geçmesi uzun sürebilir. Sivilce çıkması sizi rahatsız edebilir fakat bebeği hiç etkilememektedir. Bu nedenle sakin olmakta fayda vardır. Tıpkı ergenlik sivilcelerinde olduğu gibi, sivilceleri ovalamayın, yağlı losyon veya sivilce kremleri kullanmayın. Bebek cildi ergen cildinden daha hassas olduğundan dikkatli olun. Bazen sivilceler, yüzden başka sırtta oluşabilir.

Leave a Reply