Bebeklerde kulak kaşıntısı neden olur?

Bu yazımızda bebeklerde kulak kaşıntısı nasıl anlaşılır belirtileri ve nedenleri hakkında bilgiler vereceğiz. Bebeğiniz kulaklarıyla oynuyorsa ve kulaklarını kaşıyıp duruyorsa, bunu bebeğin vücudunu tanımak için yaptığı bir hareket olarak algılayabilirsiniz. Böyle düşünmekte haklı olabilirsiniz, çünkü birçok anne ve baba bebeğiniz doktora götürdüğünde böyle bir cevap alırlar. Bebeğiniz kulaklarını tanımaya çalışmakta ve sürekli olarak kulaklarıyla oynamaktadır.

Çocuğunuzun kulağında ağrı veya rahatsızlık olup olmadığı sorusu aklınıza takılabilir. Özellikle bir yaşından ufak olan bebekler, kulaktaki ağrının yerinin tam olarak anlama yetisine sahip değillerdir. Meydana gelen ağrı, kaşıntı veya başka bir sorun kulağın içinden ya da dışından kaynaklanıyor olabilir ve bu yüzden kulaklarını kaşıyor olabilir.

Yalnızca kulağın kaşınmasından dolayı çocuğun şikayetini anlamak pek mümkün değildir. Yaşadığı rahatsızlığı kelimelerle ifade edemeyen bebek şikayetiyle ilgili bir ipucu veriyor olabilir.

Kulak kaşıntısıyla beraber görülebilen bazı belirtiler önemli olabilir, çünkü bir rahatsızlık ya da başka bir durumu anlatan belirtiler yoksa, çoğunlukla kaygılanacak bir şey söz konusu değildir. Bebeklerin kulaklarını kaşımasına, ovalamasına, çekiştirmesine ve oynamasına neden olabilen bazı etkenleri, ayrıca kulak kaşımanın haricinde bilgi edinebileceğiniz diğer bazı belirtileri sıralamaya çalıştık.

  • Diş çıkarma; Birçok ebeveyn diş çıkarma ile kulak kaşıntısı arasında bir ilişki kurmazlar. Halbuki diş çıkarma, bebeklerde kulak kaşıntısının en başta gelen sebebidir. Diş çıkarma sırasında bebeğiniz kulaklarını kaşıyabilir, tırmalar hatta çekiştirir. Bebek, şişen diş etlerindeki ağrıyı sinirlerin konumundan dolayı kulaklarından geliyor zannetmektedir. Bebeğin eline ne geçirirse çiğnemeye çalışması, salyasının akması, huzursuzluğu ve uyumaması diş çıkarma belirtileri olarak düşünülmelidir.

Diş çıkaran bebeklerde ateşlenme de olabilir, ancak ateşi 38 dereceyi geçerse normal bir durum değildir. Bu durumda mutlaka doktora götürmenizde fayda vardır. Bebekler genellikle 7’inci aydan itibaren diş çıkarmaya başlarlar, ancak bazı bebeklerde 3’üncü aydan itibaren bazı bebeklerde de 12 aydan sonra da görülebilmektedir.

  • Bebeğe banyo yaptırmak; Bebeğin kulaklarında banyodan sonra sabun veya şampuan kaçmasından dolayı kaşıntı olabilmektedir. Bunun yaşanmaması için kulak kanalına bu tür maddelerin kaçırılmaması gerekmektedir. Eğer bu tür bir durumdan kuşkulanırsanız, bir sonraki banyosunda dikkatli davranarak aradaki farkı anlamaya çalışabilirsiniz.

Kulağına sabun ya da şampuan kaçtı diye bebeğin kulaklarını kulak çubuğu ile temizlemeyin. Çünkü bebeğinizin kulağındaki koruyucu deriyi tahriş edebilir, enfeksiyon kapmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi yıkadığınız şampuan veya sabunlardan dolayı alerji meydana gelebilir ve kaşıntıya yol açabilir.

  • Dış kulak yolu iltihabı; Bebeğinizin kulağını kaşımasına, çekiştirmesine, asılmasına ve dürtmesine neden olabilecek dış kulak yolu iltihabı diğer bir ifadeyle yüzücü kulağı da olabilir. Kulak kanalına su kaçması nedeniyle oluşabilen bir durumdur. Ayrıca pamuklu kulak temizleme çubuğunun, koruyucu tabakaya zarar vermesi ve bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşturması sonucunda da iltihap meydana gelebilir.

Kulakta sarı, kokulu ve sulu bir akıntının olması, kulak derisinde pullanma, döküntü ve kızarıklık olması dış kulak yolu iltihabının belirtileri olabilmektedir.

  • Kulak enfeksiyonu; Orta kulak iltihabı olarak da adlandırılan kulak enfeksiyonu, bebeklerde kulak kaşıntısına ve kulaklarını tırnaklamalarına yol açabilmektedir. En fazla 6 ay – 3 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Kulak enfeksiyonu genellikle ateş, burun akıntısı, sarı renkli kulak akıntısı, uykusuzluk, işitme zorluğu ve soğuk algınlığında yaşanan belirtilere benzer belirtiler göstermektedir.

Eğer bebeğiniz emzirme esnasında ya da beslenme sırasında ağlıyorsa, yutkunma ve emme hareketleri tıkalı kulakta basınç yapabilir ve ağrıya yol açabilir. Bebekte kulak enfeksiyonu olmasını önlemek için yanında sigara içilmemeli, sigara içilen ortamlarda uzak tutulmalı, bebekle sürekli temas halinde olan kişilerin ellerini temiz tutmaları, enfeksiyon kapma olasılığı bulunan ortamlardan uzak durulması, bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir.

  • Alerji ve egzama; Yetişkin kişilerde de olabilen egzama, bebeklerde henüz daha 12 aylık olmadan bile gelişebilen bir cilt hastalığıdır. Daha çok bebeklerin yüz kısmında kızarıklık ve kuru döküntü şeklinde görülür. Ayrıca kollarında, bacaklarında, kulak arkalarında ve saç derisinde de egzama gelişebilmektedir. Çok kaşıntılı bir hastalık olması nedeniyle bebeğin kaşınmaya çalışması gayet normaldir.

Bebeğin kıyafetlerinin yıkandığı deterjanlar, kumaşlar ve hayvan tüyü gibi etkenler de alerjiye yol açabilir. Bebeğin cildinin özel nemlendiricilerle nemli tutulması gerekir. Bebeklerde genellikle 2-4 aylık oldukları dönemde egzama görülür ve zaman geçtikçe kendiliğinden iyileşmektedir.

Bebeğiniz kullanılan şampuan, sabun, oda spreyi, şapka, ter ve benzeri etkenler de alerjiyi tetikleyebilmektedir. Kulaklarının arkasındaki deride bir tahriş veya kulak çizgisinin yıkanmaya ihtiyacı varmış gibi bir görüntü vermesi alerjiyi düşündürebilir. Alerjinin sebebini bulmak kolay bir süreç olmayabilir ve bu süreçte mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Leave a Reply