Bebeklerde Konak Neden Olur ve Nasıl Geçer

bebeklerde konak

Yeni doğan bebeklerin kafa derisinde olan yağlı kalın deriye konak ismi verilir. Sıkıntı verecek bir durum değildir. Kendiliğinden 1-2 ay içerisinde kaybolur. Bebeğin vücudu tarafından üretilen bu tabaka, kalınlaşır ve kızarıklıklar yaparsa doktora danışılmalıdır. İşte, bebeklerde konak nedenleri ve tedavisi;

Göz kapağının, kaşın etrafında kızarıklık ya da isilik oluşursa, konak seboroik dermatit olarak isimlenir. Bebeklerin neredeyse yarsında konak oluşur.

Bebeklerde konak nedenleri

Bebeklerde oluşan konak, hijyen ya da hastalık kaynaklı değildir. Anne karnında bebeklere geçen annenin hormonlarının oluşturduğu salgılar kaynaklıdır. Bu salgılar bebeğin kafasına yapışmakta ve konağı oluşturmaktadır.

Bebeğin gelişmemiş olan sindirim sistemi, biyotin ve B vitaminini ememediği için oluştuğu düşünülür.

Malassezia isimli bir maya enfeksiyonunun konağın yayılmasını tetiklediği de düşünülmektedir.

Bebeklerde konağın belirtileri

Kalın yağlı ve pullu saç derisi, saç dökülmeleri, saç derisi üzerinde beyaz ve sarı pullar, bazen kızarık bir saç derisi, kaşıntı, tedavi edilmeyen konakta kafa derisinde yaralar oluşabilir.

Bebeklerde konak tedavisi

Bebeği yıkamadan önce, bebe yağı ile etkilenen bölgeye masaj yaparak yedirin. Daha sonra bir havlu ile sarın bir süre bekleyin. Daha sonra bebeği yıkayın. Saçı şampuanla yıkadıktan sonra asla bebe yağı sürmeyin.

Bebeğin saç derisine vazelin sürün ve bir gece bekletin. Vazelin, saç derisini yumuşatacağından, pulları geçirir. Sabah pulları sürtün ve bebeği yıkayın.

Yumuşak fırça yardımıyla bebeğin saçını tarayın. Pullanmış deri dökülecek, saç derisinde kanın sirkülasyonu artacaktır.

Bebeğin saçında oluşan konak için her gün düzenli olarak bebe şampuanı ile bebeği yıkayın. Saç derisinde olan pullanma azalmaya başlayınca yıkama aralığını düşürün.

Sodyum bikarbonat ile yapılan hamuru saç derisinde 10 dakika kadar bekletin. Saçları yıkayın bu şekilde saç derisinde olan pullar dökülecektir.

Ketokenazol şampuanları ve kremleri konağa çok iyi gelmektedir.

Bebeklerde konak İçin Yapılmaması gereken işlemler

Bebeğinizin kafa derisinde olan pulları asla elinizle almayın çünkü bu durumda bebeğin kafa derisinde enfeksiyona neden olabilirsiniz. Asla yetişkinler için olan kepekli şampuanları bebeğinizde kullanmayın. Doktora danışmadan, mantar ilaçlarını bebeğinizde kullanmayın. Salisilik içeren şampuanları kullanmayın. Bu şampuanlar deriden kana geçerek bebeğinize ciddi zararlar verebilir.

Leave a Reply