Bebeklerde Göz Kızarıklığı Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde göz kızarıklığı, bakteri ve virüs kaynaklı olabildiği gibi alerji ve tahriş kaynaklı da oluşabilir. Göz kızarıklığı ve kanlanması, bakteri ve virüs kaynaklı oluşmuşsa doktor tarafından verilen ilaçlarla tedavi yapılır. Alerji konusunda, alerji yapan etmenlerden uzak durmak gereklidir. İşte, bebeklerde göz kızarıklığı nedenleri nelerdir, nasıl geçer ve tedavisi nasıl yapılır.

Bebeklerde göz kızarıklığı neden olur?

Virüs ve soğuk algınlığı;

Göz kızarıklığı burun akıntısı, yüksek ateş ve halsizlik belirtileri varsa virüs kaynaklı olabilir. Soğuk algınlığı ve gripte de gözlerde kızarıklık oluşur. Özellikle sonbahar ve kış ayalarında ortaya çıkan hastalıklardır. Soğuk algınlığı ve gripten uzak durmak için, bebekle teması olan kişileri ellerini düzenli olarak yıkamaları ve hijyene önem vermeleri gerekir. Özellikle soğuk algınlığı ve gribi olan kişiler bebeğe yakın durmamalıdır.

Bakteriler;

Göz kızarıklığının yanı sıra kirpiklerde çapaklanma, sarı ve kalın akıntı varsa bakteri iltihabı olmuştur. Pek çok bakteri buna neden olmaktadır. Stafilokok ve streptokok bakterileri en çok iltihap yapanlardır.

Alerji ve tahriş;

Anne sütü ile beslenen ve tek gıdası anne sütü olan çocuklarda alerji oluşmamaktadır. Fakat çok nadir olarak göz kızarıklığıyla birlikte sulanma, kaşıntı ve burun akıntısı varsa alerjiden şüphenelinir. Özellikle polen, ev akarları, toz ve sigara dumanı bebeğe alerji yapıyor olabilir.

Bebeklerde kullanılan, bakterilere karşı önlem olarak kullanılan bazı göz damlaları tahrişe neden olabilir. Yüzme havuzlarında olan klor tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Bu nedenle, dikkatli olmak ve bunlara karşı önlem almak gereklidir.

Gözyaşı kanalının tıkalı olması;

Bebeklerin pek çoğu gözyaşı kanalı tıkalı olarak doğabiliyor. Bebek, ancak 6 aylık olduğunda tıkalı olan kanal açılmaktadır. Açılma olmadığında ufak bir operasyonla tıkalı olan kanal açılır. Göz yaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde iltihap  oluşur, gözlerde kızarıklık ve çapaklanma meydana gelir.

Yenidoğan göz kızarıklığı;

Yenidoğan bebekler eğer normal doğum ile doğarlarsa, annenin vajina kanalında olan bakteriler gözlere bulaşarak göz kızarıklığına neden olur. Annede idrar yolu iltihabı varsa veya cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu çok daha fazla rastlanan bir durumdur.

Bebeklerde göz kızarıklığı nasıl geçer?

Virüslerin oluşturduğu göz kızarıklığı, yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bu dönemde ılık suya batırılan temiz bir pamuk kullanılarak göz etrafı, göz kapalıyken temizlenmelidir. Gözlerin etrafına yapılan hafif masaj çok faydalıdır. Çapaklanma dahil bir kalıntı bırakmamaya özen gösterilmelidir.

Bakteri kaynaklı oluşan kızarıklıklarda bebek kesinlikle doktora götürülmelidir. Bu durumda doktorunuz antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Hatta gün içinde herhangi bir kızarılıkta, anne sütünün sağılarak göze sürülmesi önerilir. Anne sütü iltihabı azaltır ve kızarıklığı giderir.

Bebeğinizin hijyenine dikkat edin. Ona dokunmadan önce ellerinizi bol sabun ile iyice yıkayın.

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur nasıl geçer

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/bebeklerde-goz-kizarikligi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply