Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri Nelerdir Nasıl geçer

Bebeklerde göz çapaklanması nedenleri ve tedavisi

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri Nelerdir Nasıl geçer

Bebeklerde göz çapaklanması çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Genelde göz yaşı kanalının tıkanması ile meydana gelir. Göz yaşı gözün göz çukurunda rahat hareket etmesini sağlar ve burun kanalına akar. Fakat, tıkanma olduğunda burada birikir ve çapaklanma oluşur. İşte, bebeklerde göz çapaklanması nedenleri ve tedavisi;

Göz çapaklanması olası belirtileri:

Gözde sarı, yeşil renk akıntı, iltihap, göz kapaklarında ve kirpiklerde iltihap, kirpiklerde yapışma, göz aklarında kızarma, şişmiş gözler başlıca belirtilerdir.

Bebeklerde göz çapaklanması nedenleri:

Göz yaşı kanalında olan tıkanma

Bebeklerde gözlerde oluşan çapaklanma genelde göz yaşı kanalının tıkanması ile oluşur. bebekler doğduğunda, göz yaşı kanalı daha gelişmemiştir. Bu nedenle hemen tıkanabilirler. Göz yaşı kanalı, fazla gözyaşının burun kanalına akmasına neden olur. Tıkanma olduğunda göz yaşı birikmeye başlar. Göz yaşı kanalı tıkalı olan bebeğin gözleri sürekli olarak suludur, göz yaşı sürekli akar, gözlerde çapak vardır ve çapaklanma kirpikleri yapıştırır.

Göz nezlesi

Bebeğin gözleri kızarık ve yaşlıysa, göz kapaklarında çapak, şişlik varsa bebekte göz nezlesi yani konjonktivit vardır. Virüs, bakteri kaynaklı oluşan bu hastalık bulaşıcıdır. Hemen doktora gidilmeli ve enfeksiyon önleyici tedavi başlamalıdır.

Bebeklerde göz çapaklanması tedavisi:

Temiz ve yumuşak bezi su ile ıslatın ve bebeğin gözünde olan akıntıyı silin. Gözyaşı kanalları, gözün burun yanında olan kenardadır. Kanallar tıkandığında deri altında bu bölgede kabarıklık oluşur. parmak uçlarınızla gözden buruna doğru hafif yarım daire şeklinde masaj yapın. Bu hareket 5 defa tekrarlanmalı ve günde 5 defa yapılmalıdır. bu nazik baskı ile göz yaşı kanalı açılacaktır.

Anne sütü antibiyotik etkisi yaratır. Günde 5 defa sütünüzden birkaç damla pamuğa alın ve gözün burun tarafında olan köşesine nazikçe uygulayın. Sütte bulunan beyaz kan hücreleri, doğal antibakteriyel etki yaratacaktır.

Bebek hastaysa, göz kapağı şişmişse, bulanık gördüğünü düşünüyorsanız, göz ağrısı varsa, ateşi varsa, göz yaşı kanalı tıkalıysa mutlaka doktora gidin ve tedavi olun.

Bebekler büyüdükçe göz yaşı kanalları gelişir. Bu nedenle göz yaşı kanalı tıkanıklığı evde bu yöntemlerle açılır. Bebek 9 ayı geçirdiği halde bu sorunlar devam ediyorsa küçük bir operasyon geçirmek zorunda kalabilir. Bazen hafif genel anestezi ile de bu operasyon yapılabilir.

One Response

Leave a Reply