Bebeklerde Egzama Belirtileri ve Tedavisi

bebeklerde egzama

Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl yapılır: Bebeklerde egzama belirtileri ve tedavisiEgzama, cilt üzerinde kaşıntı ve kırmızı lekeler ile ortaya çıkar. Genel nedeni alerjidir. Bebeklerde, bağışıklık sistemi anne sütü ile yapılan beslenme ile artar. İşte, bu nedenle 6-24 ay aralığında olan bebeklerde daha bağışıklık tam gelişmiş olmadığından egzama ortaya çıkar. İşte, bebeklerde egzama belirtileri ve tedavisi;

Bebeklerde egzama neden olur?

Bebeklerin 1. Derece yakınında saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar varsa, bu durumda egzamaya yakalanma riski artar. Kimyasal maddelere maruz kalma, deterjan, çeşitli giysiler bebekte alerji yaratabilir.

İnek sütü almaya başlayan bebeklerde, süte karşı bir alerji gelişerek egzama yaratabilir. Bebeklerin bu nedenle emebildiği kadar anne sütü alması çok önemlidir. Sıvı gıdalardan katı gıdalara geçen bebeklerde de egzama görülebilir. Fakat, 5 yaş civarında egzama kendiliğinden kaybolur.

Bebeklerde egzamanın belirtileri

Ciltte bir anda çıkan kızarıklar, kızarıkların üzerinin pullanması ve dökülmesi, yanaklar, bacaklar, alın, kulak arkası ve deri kıvrımlarında kızarıklığın daha fazla olması, şiddetli kaşıntılar ve kaşıntı sonrası enfeksiyon başlıca belirtilerdir.

Acil doktora gidilmesi gereken durumlar;

Kızarıklığın çok yayılmış olması, aşırı kaşıntı ve yanma, enfeksiyon kapması ve akıntılar olduğunda hemen doktora gidilmelidir.

Bebeklerde egzama tedavisi

Bebeklerde egzama aslında kendiliğinden geçer. Egzamanın teşhisi doktor tarafından yapılmalıdır. bebek, doktora gösterilmeden bir ilaç ya da perhize tabi tutulmamalıdır. Bebeğin verilen bir besinle bu duruma geçmesi halinde besin kesilmelidir.

Doktorlar bebeklerde oluşan egzama için, antihistamin kremler, enfeksiyon durumunda antibiyotik kullandırabilir.

Bebeğin egzamaya neden olan besinin bulunması ve diyet uygulanması yapılır. Bebekte egzama kaynaklı olan kaşıntılar için doktor kaşıntı giderici krem verebilir.

Egzama tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Egzama olan bölgeler çok fazla su ve sabun ile bir araya gelmemelidir. Egzamalı bölgeler çok fazla kuruyarak daha kötü olabilir. Bebek yıkanırken bu nedenle çok su altında tutulmamalıdır. Saçlarda egzama varsa, şampuan yerine yumuşak bebe sabunu kullanılmalıdır.

Banyo sonrası egzama olan bölge bebe yağı ile yağlanmalıdır. Nemlendirici kremler, ciltte olan kurumayı önleyeceğinden kullanılır.

Fazla sıcak ya da fazla soğuk ciltte kurumaya neden olur. Bu havalarda bebek dışarı çıkarılmamalıdır.

Bebeğin kaşınacağı düşünülerek, eline eldiven takılmalıdır çünkü tırnaklarla kaşınma bebekte enfeksiyonlara neden olur.

Bebeğin terlemesine karşı dikkatli olunmalıdır. Pamuklu ve teri emen kıyafetler tercih edilmelidir. Kıyafetler bol ve rahat olmalıdır.

Leave a Reply