Bebeklerde demir eksikliği belirtileri ve nedenleri

bebeklerde demir eksikliği

Bebeklerde demir eksikliği önemli bir sorundur. Zeka gelişimini etkilediğinden hemen demir takviyesi yapılmalıdır. Demir eksiliğinde kanın oksijen taşıma kapasitesi düşer ve dokulara, organlara oksijen gitmez. Bu nedenle vücutta pek çok sıkıntı oluşur. İşte, bebeklerde demir eksikliği belirtileri ve tedavisi;

Bebeklerde demir eksikliği anemisi nedir?

Kanda bulunan alyuvarlar, oksijen taşırlar. Alyuvarların kanda azalması ile dokular ve organlar az oksijen almaya başlar. Bu duruma demir eksikliği anemisi denilir. Genelde bebeklerde ve çocuklarda çok daha fazla rastlanan bir durumdur. Davranış bozukluklarına ve öğrenme yetersizliğine neden olur.

Demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Soluk ten rengi, nefes darlığı ve halsizlik demir eksiliğinin başlıca belirtisidir. Çocuk gelişim doktorları yani pediatristler bebekler 1 yaşına geldiğinde parmak ucundan ya da koldan alınan kan numuneleri ile kanda olan alyuvarları ölçerler. 2 yaş altında olan çocukların yaklaşık  %3’ü demir eksikliği anemisi yaşar.

Bebeklerde demir eksikliği nedenleri

Bebekler doğumlarından altı aylık olana kadar, yeterli demir deposuna sahiptir. Altı ay sonrası demir seviyesini sabit tutmak için, demir alımı yapılmalıdır. Yeterli alınan demir minerali, kanda alyuvarın normal seviyeye gelmesini sağlar.

Bebek mamalarında demir minerali bulunur. Yeterli olarak bebek maması tüketen bebeklerde demir eksikliği oluşmaz. 1 yaş öncesi, anne sütünün kesilmesi ve inek sütü içilmesi demir eksikliği yapar. İnek sütünde demir oranı çok düşüktür. Ayrıca erken doğan bebeklerde demir eksikliği anemisi çok daha fazla görülen bir durumdur.

Bebeklerde demir eksikliği tedavisi

Demir eksikliğinin bebeklerde yapılan tedavisi, içinde demir bulunan gıdalarla beslenmektir. Demir ile zenginleşen tahıllara hemen başlanmalıdır. Bebek, anne sütü harici diğer gıdalara başladıysa kıyma ve püreler yenilebilir. Doktorların yazdığı demir şurupları kullanılabilir.

Demir eksikliği kaynaklı oluşan kansızlık, çocukların zeka ve bedensel gelişimini ciddi manada etkiler. Çocukların demir eksikliğinden korumak için, altı ay anne sütü ile beslemek ve ek besinlerle beslemek gerekmektedir. Demir eksikliği olan bebekler, huzursuz, iştahsız, çok uyuklayan bazen de hiç uyumayan bebeklerdir. Bebeğin gelişiminde duraklamalar vardır. Demirin çok düşmesi ile cilt rengi soluklaşır. Çocuklarda ise farklı bir durum vardır. Çocuk, toprak, kum ve buz yemeye başlayabilir.

Leave a Reply