Bebeklerde Burun Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde burun akıntısı belki de en sık rastlanan durumlardan biridir. Bebekte ateşlenme olmadıkça bu durum zararsızdır. Doktorlar bu durumu engellemenin başlıca çözümünü bebeği emzirmek olarak gösterir. Burun akıntı yaptığı dönemlerde de tıkanabilir. Bu durumda, burun aspire eden cihazlarla temizlenmesi önerilir. İşte, bebeklerde burun akıntısının nedenleri ve tedavisi.

Bebeklerde burun akıntısı neden olur?

Üst solunum yolu iltihaplanmaları;

Bebeklerde burun akıntısının, en fazla soğuk algınlığı ve grip nedeni ile oluştuğu bilinmektedir. Burun akıntısı, sadece akıntı olduğunda önemli olmazken, eşlik eden ateş, öksürük, gözlerde sulanma ve hapşırma varsa üst solunum yolu iltihaplanması yani grip veya soğuk algınlığından şüphenelinir.

Alerji;

Sadece anne sütü alan bebeklerde alerji oluşmaz. Fakat çok nadir olarak bahar nezlesi, polen alerjisi ve toz alerjisi oluşabilir. 6 aydan büyük bebeklerde gıda alerjisi de oluşabilir. Bebeklerde alerji kaynaklı burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarıklık ve sulanma oluşabilir.

Yabancı cisim ve diğer nedenler;

Bebekte buruna kaçan bir cisim kaynaklı akıntı olabilir. Buruna cisim kaçmaması için, bebeğin kavrama becerisini kazanmış olması gerekmektedir. Ayrıca sigara dumanına maruz kalmak, parfüm gibi ağır kokular, soğuk hava, yatmadan önce içirilen inek sütü, yenidoğan bebeklerde amniyon sıvısının temizlenmesinin sağlanması için burun akıntısı oluşabilir.

Bazı hastalıklar;

Kistik fibroz, burun kemiği eğriliği, konka hipertrofisi, bazı anotomik hastalıklar ve geniz eti büyümesi kaynaklı olarak burun akıntısı oluşabilir.

Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer?

Bebeklerde burun akıntısının çözümlenmesi için öncelikle nedeni bulunmalıdır. Eğer grip ve soğuk algınlığı kaynaklı burun akıntısı varsa, mutlaka doktor tedavisi alınmalıdır. Virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarında ilaç verilmez. Fakat bakteri kaynaklı iltihaplarda, bebeğe doktor antibiyotik tedavisi verebilir. Antibiyotikler, doktor vermedikçe kullanılmamalıdır.

Bebeklerde en etkili tedavi, kesinlikle anne sütü ile emzirmektir. Mikroplara karşı savaşabilmesi için bağışıklığın kuvvetlenmesi önemlidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için, bebek mutlaka anne sütü ile beslenmelidir. Ayrıca bebeğin susuz kalması da önlenmiş olur.

Bebeğin bulunduğu odanın havasının kuru olması burun akıntısını arttırır. Bu nedenle, bebeğin bulunduğu oda kesinlikle nemlendirilmelidir. Bir kap su kaynatmak veya nemlendirici cihazları kullanmak faydalıdır.

Burun akıntısını engellemek için burun aspiratörü kullanılabilir. Bir sprey ile akıntı inceltilir ve aspirasyon yapılır. Bu uygulama günde 3-4 defa yapılabilir. Kullanıldıkta sonra mutlaka aspiratör uçları değiştirilmelidir.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/bebeklerde-burun-akintisi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply