Bebeklerde ateş nedenleri ve tedavisi

bebeklerde ateş çıkması

Bebeklerde ateş yükselmesi bazen sıkıntı verici olabilir. Aslında dikkatli davranılırsa ateş hemen düşecektir. Bebeklerde ateş, iltihaplar kaynaklı, enfeksiyon, kanser ya da sıcakta çok fazla kalma ile oluşabilir. Bebeklerde en fazla soğuk algınlığı kaynaklı ateş yükselmesi oluşur. İşte, bebeklerde ateş belirtileri ve tedavisi;

Ateş ölçümü için bilinmesi gerekenler

Bir yetişkinin vücut sıcaklığı ağızdan ölçülürse 37 derecedir. Rektal sıcaklık ise, 0.5 derece daha yüksektir. Koltuk altı sıcaklığı, ağız içi sıcaklıktan daha düşüktür.

Bebekler ve çocuklarda rektal bölge sıcaklığı çok daha güvenilirdir. Koltuk altı sadece ateşin var olup olmadığını anlamak için kullanılır.

2-5 yaş aralığında rektal, kulak ve koltuk altı sıcaklığı kabul edilir. 5 yaş üzerinde, ağızdan alınan sıcaklık tam değerdir.

Vücudumuz bakteri ve virüsleri öldürmek için sıcaklığını 37 derece üzerine çıkarır. Rektal ölçümde 38, koltuk altında 37.3 üzerinde olan sıcaklık ateşin olduğunu gösterir.

Çocuklarda ateşin fazla olması hastalığın ilerlediği anlamına gelmez. Çocuklarda ateş, yetişkinlerden daha fazla olmaktadır. Bu normal kabul edilir.

Ateşin nedenleri

Bakteri ve virüs, parazitler kimyasal zehir üretirler. Bu zehirler, beyaz kan hücrelerinin pirojen isimli ateş yükseltici kimyasal üretmesine neden olur.

Vücut, enfeksiyona, enflamasyona, kansere ve alerjiye karşı pirojen üretir.

Eklem iltihabı gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında ateş yükselmesi oluşur.

Sıcak altında çok kalmak, fazla spor yapmak ve bazı ilaçların yan etkisi ile ateş yükselebilir.

Bebeklerde ateş belirtileri ve komplikasyonları

Vücut herhangi bir enfeksiyonla savaşırken bilerek sıcaklığını arttırır.

Kaslar vücudu sıcak tutmak için, kasılır ve titremeler oluşur.

Isınan kan, yeni sıcağa gelince hipotalamus sinyali alır ve sadece ateş kalır. Belirtiler azalır.

Vücut sıcaklığı normal seviyeye geçmek için, kan deriye tekrar yollanır ve ısı terleme ile dışarıya atılır.

18 ay ve 3 yaş aralığında olan çocuklarda, ateş yükselince bazen nöbet geçirilir.

Bebeklerde ateş teşhisi

6 aydan küçük bebek ateşlendiyse, ateş 3 günden fazla devam ediyorsa, kronik bir hastalık varsa, ateş bir yolculuk sonrası yükselmişse, bebekte davranış bozukluğu var, aşırı huysuzsa, kızarıklık ve isilik varsa, sürekli kusma ve ishal varsa, titremeler, nefes darlığı ve öksürük, gevşeme varsa acil olarak hastaneye gidilmelidir.

Bebeklerde ateş yükselmesi tedavisi

Çocuklarda terleme ile kaybedilen sıvı tekrar yerine koyulmalıdır. Bu nedenle bol sıvı verilir.

Çocuğu dinlendirin.

Çocuğun ateşinin düşmesi için battaniye ve giysi üzerinde olmamalıdır.

Aslında ateş, vücudun içinde olan bakterileri ve virüsleri atmak için oluşur. Ateşin düşürülmesi, sadece rahatlamak amaçlı uygulanır.

Antipiretikler ateşin düşürülmesi için kullanılır. Çocuklarda bunlar rahatlıkla kullanılır. Kullanılan ilaçlarda olan doz çocuğun kilosuna göre verilir.

Eğer, ateş sıcak yüzünden olduysa hemen acil olarak hastaneye gidilmelidir.

Leave a Reply