Bebeğin suyunun az olması (Oligohidramnios)

bebeğin suyunun az olması

Bebeğin suyunun az olması: Anne rahmi içinde bebek, amniyon sıvısı ile dolu bir kese içindedir. Amniyon sıvısı, bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bazen bu sıvıda azalmalar oluşabilir. Tıp dilinde oligohidramnios ismi verilen bu durum, amniyon sıvısı ölçümlerinde sıvının 50 mm.den az olması ile kendini belli eder. Amniyon sıvısında olan azalma bebekte akciğerlerin oluşumundan kemik yapısına kadar zarar verebilir. İşte, bebeğin suyunun az olması yani Oligohidramnios ;

Bebeğin suyunun az olmasının nedenleri nedir?

Bebekte böbrek gelişiminde olan aksaklıklar veya böbrek yokluğu,

İdrar yollarında olan tıkanıklar, annede oluşan diyabet,

Bebekte olan gelişim bozuklukları,

Plasenta bozuklukları, günaşımı,

Zarların erken yırtılması,

Kromozomal anormallikler,

Plasenta yetmezliği, hipertansiyon, gebelikte annenin NSAI veya ACE gibi ilaçlar kullanması,

Fetusta olan hipotiroidi olarak kabul edilir.

Amniyon sıvısı nedir ve nasıl oluşur?

Amniyon sıvısı bebeğin etrafında bir su kesesidir. Yaklaşık olarak bebeğin 3. Haftasında oluşmaya başlar. Amniyon sıvısı hijyenik bir sıvıdır. Bebeğin böbreklerinden atılan sıvı yani idrar ile oluşur. yaklaşık olarak %99 oranında su ve mineral kaynaklı bir yapısı vardır. Bebeğin ölü deri hücreleri, proteinler ve tüylerde bu sıvıda bulunur. Amniyon sıvısı bebek tarafından yutulur ve böbreklerden idrar olarak atılır. Yani sürekli olarak kendini yenileyen bir yapısı vardır.

Amniyon sıvısında azalmanın yarattığı riskler nelerdir?

Amniyon sıvısı, bebeğin kilosunun artması ile artar. Yedinci haftada 20 ml. iken, 32. Haftada 1 litreye kadar çıkar. Doğumda 800 ml. kadardır ve doğuma kadar 38. Haftadan itibaren sabit kalır. Amniyon sıvısında olan azalma, bebekte plasenta yetmezliği ve böbrek sorunlarına neden olur. Erken dönemde oluşan amniyon eksikliği bebekte akciğer sorunları oluşturur. Bebekte, kol ve bacak deformeleri, akciğer gelişiminde olan bozukluklar, kordon basısı ve amniyotik bant sendromu gelişebilir. Bu nedenle ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Bebeğin suyunun az olması tedavisi nasıl yapılır ?

Bebeğin gelişimi düzgünse kesinlikle bebek dünyaya getirilir. Erken dönemde olan suyun azalması durumunda, gebeye yatak istirahati önerirli ve bol sıvı verilir. Bu durum çok iyi takip edilmesi gereken bir durumdur. Gebe, dikkatle kontrol edilmelidir. Çünkü, oluşabilecek riskler çok fazladır.

Leave a Reply