Bebeğin boynuna kordon dolanması

bebekte kordon dolanması

Bebeğin boynuna kordon dolanması sık duyduğumuz bir olaydır. Kordon, bebek ile plasenta arasında olan ve bebeğin kan yolu ile belenmesini sağlayan parçadır. Kordon yaklaşık olarak 55-75 cm. aralığındadır fakat bazen olduğundan uzun olabilir. Kordonun uzun olduğu durumlarda, kordon dolanması ortaya çıkabilir. İşte, kordon dolanması;

Yaklaşık olarak 55-75 cm. aralığında olan kordonlar bazen 100 cm. kadar da olabilir. Bu durumda bebeğin boynuna kordon dolanması oluşabilir. Yaklaşık olarak her 100 doğumdan 30’unda bebeğin boynunda kordon dolanması oluşabilir. Bebeğin boynuna kordon bazen 1 tur, 2-3 tur çok nadir olarak 5-6 defa dolanabilir. Ultrason ile yapılan görüntülemede, kordon bazen kollara, omuzlara, göbek çevresine dolanabilir. Kordon dolanmasının genel olarak nedeni bilinmemektedir. Kordonun kilitlendiği ya da kilitlenmediği durumlar oluşabilir.

Kordon dolanmasının önüne geçmek için yapılacak bir şey yoktur. Üstelik kordon dolanmasının nedeni de bilinmemektedir. Fakat, pek çok uzman, bebeğin plasentasının rahim arka duvarında olmasının plasentası önde olanlara göre çok daha fazla kordon dolanma riski vardır.  Tek yumurta ikizlerinde, erkek bebeklerde ve daha önce kordon dolanması hamileliği yaşayan gebelerde kordon dolanması daha sık rastlanan bir durumdur.

Kordon dolanan bebeklerde genelde sezaryen uygulaması yapılır. Çünkü, doğum sancısı çekilirken bebeğin kalp atışında yavaşlama ve bebeğin doğum kanalında ilerlemesi engellenmiş olabilir. Çok nadir olarak bebek normal doğum ile alınır fakat bu durumda hem bebek hem de anne adayı sıkı kontrol altına alınır.

Yapılan araştırmalarda, kordon dolanmasının neden olduğu ve nelere neden olabileceği konusunda henüz bir bilgi yoktur. Çok büyük riskler taşımasa da, her 3 doğumdan birinde kordon dolanması yaşanabilir. Fakat, kordon dolanan bebeklerde pek fazla sıkıntı olmamaktadır. Fakat, kordon dolanması olan gebelerde hem anne hem de bebek doğumda çok sıkı takip edilmelidir. Gebeliğin son döneminde bebek hareketlerinde azalma olursa kesinlikle doktora danışılmalıdır. Bebek hareketlerinde yavaşlama genelde kordon dolanması kaynaklı oluşabilmektedir.

One Response

  1. zeynep3 11 Aralık 2015

Leave a Reply