Bebeğin Anne Karnında Kakasını Yutması (Mekonyum Aspirasyonu)

mekonyum aspirasyonu

Bebeğin anne karnında kakasını yutması sık olmasa da rastlanılan bir durumdur. Bebekler anne karnındayken yeşilimsi koyu bir dışkı bağırsaklarında oluşur. Bunun başlıca nedeni, amniyon sıvısı, safra, mide ve bağırsak salgıları, tüyler, mukus kaynaklıdır. Aslında biriken bu salgı bebeğin doğumundan sonra bebeğin ilk dışkısı olarak çıkacaktır. Bebeğin ilk kakasına mekanyum denilir.

Anne karnında ki bebeğin, dışkıyı yutup akciğerlere almasına mekonyum aspirasyonu sendromu denilir. Halk arasında bebeğin kakasını yutması, yemesi olarak geçmektedir. Bebeğin kakasını yemesi beraberinde akciğerlerine kaçması, doğum sonrası bebekte nefes alma sıkıntısı yaratır. Bu nedenle, amniyon sıvısının doğuma yakın dönemde azalması çok büyük risk kabul edilir. Çünkü, bebeğin kakası yoğunlaşarak, bebek için daha tehlikeli olacaktır. Normal bebeklerde amniyon sıvısı berraktır. Fakat, bebek doğum öncesi amniyon sıvısı içine kakasını yaparsa, amniyon sıvısı sarı, yeşil, kahverengi bir hal alır.

Mekonyum aspirasyonu Uzman görüşü

Belirtiler

Bebeğin cildi kahverengi olur,

Bebekte solunum zorluğu, kalp ritmi bozulması oluşur. Bebek hemen entübe edilir ve solunum yolundan mekonyum temizlenir. Bebek hemen acil yoğun bakım tedavisine alınır.

Amniyon sıvısında mekonyum hangi durumda olur?

Günaşımı, fetusta hipoksi, kalp ritminde bozulma,

Kordon sıkışması, fetüsün başına bası olması, zor doğumlar, IUGR olarak sayılır.

Mekonyum ile sezaryen riski artar. Amniyon sıvısında mekonyum olunca, endometrit, amniyon sıvısı embolisi riski artar. Tüm doğumların yaklaşık olarak %10’unda bebeğin derisi mekonyuma bulanmış şekilde dünyaya gelir. Bu bebeklerin bir kısmında solunum sıkıntısı olmamaktadır. Bu vakalarda semptomlar hafiftir. 1-2 gün sonra bebek kendiliğinden düzelir.

Bazı bebeklerde mekonyum bebeğin üst solunum yolundan akciğerlere ulaşır.  Böylece, bebeğin akciğerleri hava almayan duruma gelir. Ağır solunum güçlüğü yaratan bu durum, alveollarda yırtılmalara neden olabilir. Aspirasyon yapıldıktan 24-48 saat sonra bebek düzelmeye başlar. Amniyon sıvısında mekonyum bulunan yenidoğanlarda ilk solunumdan önce mutlaka 1-2 defa aspirasyon mutlaka yapılmalıdır.

Leave a Reply