Bebeğim Uyumuyor Ne yapmalıyım? Bebeklerde Uyku Sorunu

Bebeklerde yaşanan uyku sorunu anne ve babaları olumsuz yönde etkilemektedir, bebeğim uyumuyor diyenlerden misiniz, o halde yazımızı okumaya devam edin. Ebeveynlerin çocukları ile ilgili yaşadığı en ciddi sorunlardan biri de, bebeklik ve çocukluk dönemindeki uyku bozukluklarıdır. Bebekler doğaları gereği, bir iki saatlik periyodlar halinde, gün boyu uyuyup uyanma eğilimindedir ve gece uykusuna alışmaları zaman alır.

Bebeklerde Uyku:

Bebekler, yaşları büyüdükçe daha az uyuma eğilimindedir. Yeni doğmuş bebekler ortalama iki saatte bir, yalnızca beslenmek için uyanır. Bir aylık bebekler yaklaşık 16-17 saat, 3-4 aylık bebekler yaklaşık 15 saat, 6 aylık bebekler 14 saat, 10 aylık bebekler yaklaşık ortalama 11 saat uyur. Bebeklerin uyku düzeni, esasında tamamen doğa ile uyumludur. İlk bebekliğin ardından, genellikle güneş doğduğunda uyanıp, güneş battığında uyuma eğilimi gösterirler.

Bebekler Neden Geceleri Uyanır?

Bebeklerin gece uyanmalarının en büyük sebebi, sık sık beslenmek istemeleridir. Anne sütü ile beslenen bebekler, özellikle ilk bebeklik döneminde yaklaşık iki saatte bir beslenmek için uyanırlar. Bazı anneler, bebeklerinin gece uyanmasını engellemek için, onları uyutmadan önce pirinç unu bazlı mamalarla besler. Bu esasında yanlış bir davranıştır ve bebeğin doğasına aykırıdır. Bebekte hazımsızlık sorunlarına yol açabilir. Bebekler ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmeli ve doğal akışları içerisinde hareket edilmelidir.

Bebekler acıktıkları için uyandıkları zaman, genelde iki yanlarına dönerek annelerinin memesini ararlar. Çocuğu tam bu aşamada kucağınıza alıp beslemek, onun beslenmenin ardından yeniden uykuya dönmesini sağlar. Ancak bebeği bu aşamada fazla ağlatmak, uykusunun açılmasına sebep olur ve bebek çoğunlukla sabaha dek uyumaz.

Bebeklerin geceleri uyanmasının bir başka sebebi, altını kirletme ya da gaz olabilir.

Ayrıca bebeğiniz bebek reflüsü denen, mide kapakçığının yapısından kaynaklanan bir problem sebebiyle uyanıyor olabilir. Bebeğinizin gece uykusuzluğunun fizyolojik bir sebepten kaynaklanmadığını anlamak için, mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.

Bazı bebekler sebepsiz yere ağlayabilir. Bu bebeklere anneden ayrılmak zor geliyor olabilir. Bu duruma, genellikle çalışan annelerin bebeklerinde rastlanır. Bebek kucağa ya da sallanmaya alıştırılmışsa da, gece uykusu bozuk olur. Bu sebeple bebek anne babanın yatağında değil, kendi beşiğinde yatırılmalı, mümkünse ağlamaya başladıktan sonra yanına gidilip sizi görmesi sağlanarak rahatlatılmalı, okşanmalı ve yeniden uykuya dalmasına yardımcı olunmalı; ancak kucağa alınmamalıdır.

Bebek beslendikten, banyo yaptırıldıktan, gazı çıkartıldıktan ve altı temizlendikten sonra, her akşam aynı saatte beşiğine bırakılmalı, belki sakin ve güzel bir müzik, çok hafif bir ışık ya da bir ninni ile, anne yanındayken uykuya yatırılmalıdır. Zamanla anne bu seansları dakika dakika düşürerek, bebeğin kendi kendine uyumasını sağlamalıdır. Bebek sallanmaya alıştırılmamalıdır. Sallanan bebekler, doğal olarak uykuları geldiği için değil, çoğu zaman sersemledikleri için; hatta mideleri bulandığı için uykuya dalarlar. Bu hiç unutulmamalıdır.

Ebeveynlerin düştükleri bir başka hata ise, bebeği kendi düzenlerine alıştırmaya çalışmaktır. Bazı ebeveynler, geç saatlere dek oturup gündüz uyumaya alışıktır. Oysaki bebeklerin doğaları bunun tam zıttıdır. Bebekler gün batımı ile uyumayı, gün doğumu ile de uyanmayı isterler. Bu sebeple, ebeveyn de erken yatıp erken kalkmaya kendini alıştırmalıdır. Aksi halde, hem bebekte hem de ebeveynde gerginlik oluşur, hatta bu durum sinir harbine ve ebeveynin depresyona girmesine bile sebep olabilir. Ayrıca bebekler, özellikle 6. aydan itibaren, ebeveynleri ile vakit geçirmeye düşkün olurlar. Sizin uyanık olduğunuzu bilen çocuğunuz da uyumak istemeyecektir. Bunun çözümü, bebeğin odasını evin daha sessiz ve dipteki bir köşesine taşımak, güneş battıktan sonra evdeki sesi azaltmak, ışıkları kısmak, perdeleri kapamak ve bebeğin uyku moduna geçişine yardım etmek olabilir.

Ayrıca bazı bebekler, rutinlerine oldukça bağlıdır ve değişiklik onları çok huzursuz eder. Çocuğunuzun karakterini gözlemlemeli ve böyle bir durum söz konusu ise, onun rutinlerinin bozulmamasına özen göstermelisiniz.

Bebek bir yaşına basana dek uyku düzeninin oturtulması, bebeğin fizyolojik ve psikolojik açıdan sağlıklı gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu konuda yapılacak en önemli şey ise, bebeğin kendi doğasına saygı göstermek ve onunla inatlaşmamaktır.

Bu yazı tavsiyeediyorum.com/makale_6521.htm kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply