Bayılma ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki

bayılma ve kalp hastalıkları

Bayılma ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki

Belirli bir nedeni olmayan ve tekrarlayan bayılmalar, kalp hastalıkları ile ilgili vücudun verdiği bir işaret olabilir. Uzun süreli açlık, sinirlilik, aşırı korkma veya aşırı sıcaklarda yaşanabilen bayılmalar önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Yazımızda, bayılma ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiye değineceğiz.

Tekrarlayan ve aniden gelişen bayılmalara dikkat:

Yaşanan tam bilinç kaybı ile birlikte vücudun durumunu kontrol altına alamadığı ve yere yığıldığı duruma bayılma adı verilmektedir. Baygınlıkta ise tam bir bilinç kaybı olmaz ve kişi çevresinde olanların farkındadır. Kişi yorgunluk, halsizlik ve güçsüzlük nedeniyle vermesi gereken tepkileri veremez, bazen de yere yığılmalar olabilir.

Vücudunuz önceden sinyal vermeyebilir:

Psikolojik etkiler nedeniyle kısa süreli ve geçici bilinç kaybı ile oluşan bayılmalara senkop adı verilir. Bu tanıma epilepsi hastalığında yaşanan bayılma ve kriz hali dahil değildir. Senkop, önceden uyarı vermeksizin ani olarak gelişen, kısa süre içinde de tam ve hızlı bir şekilde iyileşen kısa süreli global beslenme-kanlanma bozukluğudur.

Susuzluk ve aşırı sıcak bayılmaya neden olabilir:

Kan dolaşımını sağlayan ve bunu yöneten mekanizmaların geçici süreliğine işlevini kaybetmesi, aşırı duyarlılık sebebiyle de refleks olarak beyne kan akışının azalması bayılmaya neden olabilmektedir. Giyilen gömleğin yakasının sıkı olması ve şah damarına yaptığı baskılama, tuvalet yaparken ıkınma durumunda oluşabilecek bayılmalar bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Özellikle gençler ve yaşlılar ile tansiyon ilacı kullanan kişilerde sıklıkla görülebilen, oturulan yerden ani şekilde kalkıldığında yaşanan baş dönmesi, sendeleme ve ileri hallerde de bilinçte kayıp durumudur. Özellikle aşırı sıcaklarda fazla susuz kalmak, uzun müddet ayakta kalmak ve bacaklardaki varis senkop’un çok daha şiddetli yaşanmasına neden olmaktadır. Kalp ile ilgili kalp kapağı sorunları, kalpteki kitleler ve ritim bozuklukları gibi önemli hastalıklar da kişilerde bayılmalara sebep olmaktadır.

Kalple ilgili önemli rahatsızlıklar söz konusu ise:

Tekrarlayan bayılmalar yaşayan kişilerde kalp ile ilgili ciddi sorunların olabileceği düşünülmelidir. Yaşam süresini kısaltabilen hastalıklar kalp ile ilgili hastalıklar gurubundadır. Kalpteki yapısal bozukluklar, çarpıntı, ailede ani ölüm hikayesinin olması, şikayetlerin dinlenme ya da fiziki zorlanma durumlarında mı olduğu bayılma riskinin belirlenmesinde önemlidir.

Kalpteki ritim bozuklukları da bayılma nedeni olabilir:

Bayılmaların nedeninin belirlenmesinde EKG, T table testi, ekokardiyografi, EKG Holter incelemesi, koroner anjiyografi ve elektrofizyolojik değerlendirmeler yapılabilir. Senkop bayılmalara aritminin neden olduğu belirlenirse, ilaç tedavisi, kalp pili ya da şok cihazı yöntemleri ve ablasyon gibi tedaviler yapılabilmektedir. Senkop bayılmaların epilepsi, kan şekerinde düşme, ortopedik veya psikolojik sebebe bağlı düşmelerden ayırt edilerek tedavilerinin yapılması gerekmektedir.

Leave a Reply