Baş pelvis uygunsuzluğu (BPU, CPD)

baş pelvis uygunsuzluğu

Anne karnında olan bebeğin başı ile annenin pelvik kısmının arasında olan boyut ve şekil uygunsuzluğuna baş pelvis uygunsuzluğu denilir. Pelvik kısım, annenin kalça eklemleri, doğum kanalını çevreleyen kemiklere verilen isimdir. Burada bulunan yumuşak doku, kas yapısı ve kemikler doğumu zorlaştırabilir.

Baş pelvis uygunsuzluğu, bebeğin başının doğum kanalına göre büyük olması, başın doğum kanalına farklı bir şekilde girmesi, annenin pelvik yapısında olan anomalilerin toplamıdır. Tüm bu durumlar doğumu zorlaştıran ve engelleyen durumlardır. Travmalarla kırılan kemikler, kemik hastalıkları kalça kemiklerinde deformasyona neden olarak bu durumu oluşturabilir. Bu tanı her doğumda değişir. Özetle, bir doğumunda baş pelvis uygunsuzluğu yaşayan anne, diğer doğumda bunu yaşamayabilir.

Tanı

El ile muayene yapıldığında, başın ve annenin pelvik yapısı değerlendirilir. Bu muayenede, bebeğin başının büyüklüğü, duruşu, annenin kemik yapısı ayrıntılı şekilde kontrol edilir.

Ultrasonda, pelvis çapı ile bebeğin başının çapı karşılaştırılır.

Eski dönemlerde kullanılan X ray, MR görüntüleme, CT gibi uygulamalar bebeğe zarar verdiğinden bugün kullanılmamaktadır.

Baş pelvis uygunsuzluğunda normal yolla doğum yapılamadığından mutlaka sezaryen uygulaması yapılır. Eski dönemde sezaryen ameliyatları bilinmezken başlıca anne ve bebek ölümü bu durumdan kaynaklanmaktaydı. Erken yaşta hamile kalmak pelvik kemikleri olgunlaşmadığından ve gelişimini sürdürdüğünden risk taşımaktadır. Gelişemeyen, fakir ülkelerde ve beslenme sorunu yaşayan erken yaşta hamilelerde bu durum çok daha ciddi görülmektedir. Tüm dünyada anne ölümlerinin %8’i baş pelvis uygunsuzluğu kaynaklı olmaktadır.

Baş pelvis uygunsuzluğu kaynaklı komplikasyonlar

Fetal anoksi ve ölüm,

Anne ölümü, aşırı kanama,

Puetperal enfeksiyonlar, fistül, pelvik ağrılar, uterin rüptür olarak sayılabilir

Leave a Reply