Baş dönmesinin olası nedenleri nelerdir?

Belki de en fazla sıkıntı yaratan ve hepimizin başına gelebilen baş dönmesi sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Hayatımız boyunca baş dönmesi mutlaka yaşarız. Bazen önemli bir durum değildir. Fakat bazen de önemli hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. Sürekli ve şiddetli olan baş dönmelerine vertigo denilir. Rahatsızlık veren baş dönmesi, açlık, ruhsal sorunlar, iç kulak sorunları, travmalar, migren ve kanser kaynaklı oluşabilir. Peki, baş dönmesi neden olur? İşte, detaylar;

İç kulak sorunları;

İç kulağımız, vücudun yönü ve pozisyonun oluşmasını sağlar. Beyne sürekli sinyal göndererek bu durumu programlamayı yapar. İç kulakta olan bir sorunda, beyne giden sinyaller sıkıntılıdır ve bu durum baş dönmesine neden olur.

Travmalar;

Kulağa ve başa darbe almak, travma yaşamak iç kulakta sorun yaratır. Böylece baş dönmeleri meydana gelir. Trafik kazası, düşme, başa darbe almak ve kafatası kırıkları baş dönmesine neden olur.

Bening paroksismal pozisyonel vertigo;

Başı öne eğme veya arkaya çevirme durumunda baş dönmesi yaşanır. Belki de en sık karşılaşılan durumdur. Yatakta diğer tarafa dönme, başın yukarı çevrilmesi durumunda BPPV tetiklenir. İç kulakta dengemizi sağlayan kristallerin yerinden kopmasına bağlı olarak, beyne giden sinyallerin karışmasıyla oluşmaktadır. Baş dönmesinin yanı sıra, mide bulantısı ve kusma da oluşabilir.

Labirentit;

İç kulağın labirent denilen kısmında tahriş ve iltihap olmasıdır. Baş dönmesi bu durumun başlıca belirtisidir. Sigara içmek, alerji, stres, alkol, bazı ilaçların yan etkisi, kulak ve üst solunum yolu iltihapları nedeniyle oluşabilir. Baş dönmesi ile birlikte, kulak ağrısı ve ateşlenme de oluşmaktadır.

Meniere;

İç kulakta sıvı birikmesine verilen isimdir. Anlık krizlerle baş dönmesi yaratır. İşitme kaybı, kulak çınlaması ve kulakta basınç hissi başlıca diğer belirtileridir. Hastalık tedavi edilmezse kulak çınlaması artar. Duyma sorunları oluşabildiğinden hemen tedavi edilmelidir.

Vestibüler bozukluklar;

Denge siniri, sinyallerin beyne iletilmesini sağlamaktadır. Baş dönmesi, bu sinir grubunda oluşan hasarlardan dolayı oluşabilmektedir. Burada oluşacak olan enfeksiyon ve basınç oluşturan tümörler baş dönmesine neden olur.

Migren;

Başın ön kısmında, sol ya da sağ tarafını tutan zonklama şeklindeki ağrıya migren deniliyor. Migren nedeni ile baş ağrısı, baş dönmesi, kusma ve ışığa hassas olma durumu ortaya çıkabilir.

Kronik oitis media (KOM);

Orta kulak iltihabı uzun süre sürdüğünde KOM adını alır. Kronik orta kulak iltihabı işitme kaybı, akıntı ve baş dönmesine neden olur.

İlaçlar ve bazı hastalıklar;

Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak baş dönmesi görülebilmektedir. Aspirin, salisilat grubu ilaçlar, bazı antibiyotikler ve idrar söktürücüler baş dönmesine neden olur. MS, Beyin tümörü, felç ve nöbet geçirme baş dönmesine neden olan diğer hastalıklardır.

Kaynak: Bu yazı, nedenolur.net/bas-donmesi-neden-olur/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply