Baş dönmesi nedir Baş dönmesi neden olur

baş dönmesi

Baş dönmesi nedir Baş dönmesi neden olur; Baş dönmesi hemen hemen her insanın mutlaka yaşadığı bir sorundur. Sıklıkla yorgunluk, açlık veya tansiyon düşmesi gibi nedenlere bağladığımız baş dönmesinin pek çok çeşidi vardır. Etrafta her şeyin dönmesi, yerin altımızdan kayıyor gibi olması vertigo denilen bir baş dönmesidir. Sarhoşluk tarzında olan dönmeler ise dizziness olarak bilinir.

Baş dönmesi bazen ciddi bir hastalık olarak kabul edilir. Bazı hastalarda hayatı engelleyecek şekilde baş dönmesi yaşanabilir. Baş dönmesinin nedenini anlamak için ne sıklıkla tekrar edildiği ve baş dönmesi yanında başka etkilerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Bazı hastalarda baş dönmesi yanı sıra, sersemlik hissi, anemi, bulantı, kusma, düşük tansiyon ve şeker düzeyi oluşabilir.

Baş dönmesi neden olur?

Baş dönmesinin pek çok nedeni olabilir. Fakat, en sık görülen durum, iç kulak sorunlarıdır. İç kulak yönümüzü, dengemizi ve yerimizi belirler. Bu amaçla da sürekli olarak beyne sinyal yollar. İç kulakta bir sorun olduğunda baş dönmesi sıklıkla yaşanılan bir sorundur.

Kafa travmalarında ve kazalarda baş dönmesi oluşabilir. Bunlar iç kulakta hasar yaratır. Bazı insanlarda başı öne eğme, yana çevirme gibi ani hareketlerle baş dönmesi oluşabilir. Bu durum iç kulakta oluşan bir karışıklıkla oluşur. İç kulakta dengeyi sağlayan, kristallerin yerinden çıkması beyne giden sinyallerde karışıklık yaratır.  Bu da baş dönmesi ve bulantı yaratır. Bazen iç kulakta sıvı birikimi olması, virüslerin orta kulakta iltihap yaratması baş dönmesi yaratabilir.

Baş dönmesi çeşitleri

Nörolojik vertigo

Bazı epilepsi hastalarında görülür. Beynin bazı bölgesinde olan hasarlarda bu baş dönmeleri oluşur. baş dönmesi yanında beyin kaynaklı olarak başka belirtilerde oluşur.

Meniere hastalığı

Sürekli ve sık şekilde baş dönmesi yaşanması ile kendini belli eder. Saatlerce süren baş dönmeleri ve şiddetli kusma ataklarda vardır. Kulakta çınlama ortaya çıkabilir.

Pozisyonel vertigo

Başın ani çevrilmesi, ani ayağa kalkma baş dönmesi ataklarına neden olur. 1-2 dakika kadar süren fakat uzun yıllar devam eden bir dönmedir.

Vestibüler nörinit

Hasta bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra ortaya çıkar. Bir virüs enfeksiyonu ile oluştuğu düşünülür. Baş dönmesi zamanla yavaşlayarak biter.

Baş dönmesi tedavisi

Baş dönmesi tedavisinde baş dönmesine neden olan hastalık veya altta yatan sorun bulunarak tedavi edilir. Aslında sinirsel kökenli olan baş dönmeleri hastanın depresyon ve anksiyetesi tedavi edilerek çözümlenir.

Baş dönmesi rahatsızlığında diğer nedenler için aşağıdaki konuya göz atabilirsiniz

Baş dönmesinin olası nedenleri nelerdir?

Leave a Reply