Bartholin absesi nedir? Bartholin kisti nedir?

Bartholin kisti ve absesi  nedir neden olur ve tedavisi nasıldır. Bartholin bezleri, cinsel ilişkide kayganlığı sağlayan sıvıyı üretirler. Bu bezler, vajina girişindedirler ve her iki tarafta da bulunurlar. Ergenliğe girilmesi ile aktif olurlar. Fakat bazen kanallarda olan tıkanmalar, salgılanan sıvının boşalmamasına neden olur. Bu durumda her iki tarafta olan bezler şişmeye başlar. Buna Bartholin kisti denilir. Bazen de bu noktada biriken sıvılar, klamidya ve gonore mikroorganizmaları ile enfekte olur ve Bartholin absesine neden olur.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi neden gelişir?

Bartholin bezlerinin kanallarının tıkanması ile oluşurlar. Herhangi bir vajinal işlem, travma ve geçirilen enfeksiyonlar tıkanıklığa neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan Klamidya veya Gonore mikroorganizmaları ile makattan alınan E.Coli bakterileri abseye neden olur.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi belirtileri nelerdir?

Kist, vulvada dış dudakların iç tarafında şişlik olarak meydana gelir. Genelde ağrı ve sızı yoktur. Sıklıkla tek tarafta şişlik vardır, fakat her iki tarafta da oluşabilir. Çok kısa sürede büyür ve hızla küçülür. Absede durum biraz daha farklıdır. Şişliğin yanı sıra kızarıklık, ısınma, hassasiyet, ileri derecede ağrı ve batma vardır. Hasta bitkin ve ateşlidir. Abse boşaldığında şiddetli ağrı hemen ortadan kalkar.

Bartholin kisti ve absesi nasıl tedavi edilir?

Barthilon kisti büyük değilse ve abse oluşturmuyorsa tedavi uygulanmayabilir. Kist hızla büyüyüp, abseye dönerse cerrahi olarak boşaltılır. Lokal anestezi altında, abse boşaltıldıktan sonra tekrar kapanması için uygulama yapılır. Bu işlem Marsuplizasyon olarak bilinir. Büyük şişmelerde hastaya genel anestezi de verilebilir. Operasyon yaklaşık 10 dakikadır. Uygulama sonrası yaklaşık 10-15 gün içinde tam iyileşme olur. Bu süre zarfında cinsel birliktelik yasaktır, deniz, havuz kullanılmamalıdır ve hasta ayakta yıkanmalıdır.

Ameliyat sonrası kist ve abse yeniden tekrarlayabilir. Bu durum, doktorlar tarafından %25-30 oranında beklenen bir durumdur. Menopoz döneminde kist ve abse oluşabilir. Çok sık tekrar ettiğinde vulva kanserinden şüphelenilir.

Barthilon kisti veya absesi, cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar nedeni ile oluşabilir. Bu tip enfeksiyonlara karşı kesinlikle önlemler alınmalıdır. Cinsellikte korunmak, tek eşli olmak ve hijyene uymak çok önemli koruyucu önlemlerdir.

Hamilelikte barthilon kisti veya absesi oluşabilir. Abse olmadıkça hamilelikte bir risk teşkil etmemektedir. Ateş, kramplar, kırgınlık varsa hamilelikte erken doğum ve düşük oluşabilir. Bu durumda hemen doktora gidilmelidir.

Leave a Reply