Balın az bilinen 10 önemli faydası

bal

Bal neye iyi gelir, balın faydaları nelerdir, balın besin değeri ve diğer faydaları hakkında sizin için araştırdık işte ayrıntılar. Tarihi neredeyse insanoğlu ile birlikte başlayan bal, dünyanın en eski yiyeceğidir. Bal, anti bakteriyel, anti enflamatuar ve doku yenileyici yapısı ile muhteşem bir kaynaktır. Bu nedenle, çok eski zamanlardan bu yana tıpta kullanılmaktadır. Özellikle deri ve göz hastalıklarında, kaşıntıya karşı  Sümer, Mısır, Yunan, Roma dönemlerinde kullanıldığı bilinmektedir.  İşte, balın 10 önemli faydası;

Bal Öksürüğü kesmeye yardımcıdır

Yaşları 1-5 yaş arasında olan çocuklarda yapılan bir araştırmada, günde 1-2 çay kaşığı bal yiyen çocukların yemeyenlere göre öksürükleri azalmıştır. Bu araştırmalar yanı sıra, bizim toplumumuzda solunum yolu sıkıntısı olunca 1 tatlı kaşığı bal kullanılır. Çünkü bal, göğsü yumuşatır ve öksürük sorunlarına iyi gelir.

Bal Hafızayı güçlendirmede önemli bir yardımcı besindir

Günde, 20 gr. kadar bal yenildiğinde hafıza kuvvetlenir. Yapılan araştırmalarda balın hafızayı kuvvetlendirdiği ortaya çıkmıştır.

Bal Yaraları iyileştirmede önemli rol oynar

Yapılan pek çok araştırmaya göre bal, yaralarda enfeksiyona neden olan bakterileri öldürdüğü ortaya çıkmıştır. Enfeksiyon kapan yaralarda kullanılan bal, yaranın steril hale gelmesini sağlamıştır. Yanık ve yaralarda yaklaşık 15 ml. kadar balın 12 saatte bir defa yaraya sürülmesi istenilir.

Balın Besin değeri

Bal, niasin, pantotenik asit, kalsiyum, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko içerir. Bu nedenle şeker yerine bal kullanmak önerilir.

Bal ve Beyaz kan hücreleri

Kanda düşük beyaz kan hücresi olduğunda bal kullanılması tavsiye edilir. Özellikle kemoterapi gören hastalarda, her gün 2 çay kaşığı bal alınması istenilir.

Bal Alerjiyi önlemeye yardımcı olur

Bal, özellikle sezonluk olan polen alerjisi gibi sorunlarda etkili olduğu düşünülmektedir.

Antibiyotiğe dirençli bakteriler

Yapılan araştırmalarda balın, E. Coli, Salmonella ve dirençli olan Staphylococcus ve Pseudomonas aeruginosa bakterilkerini öldürdüğü ortaya çıkmıştır.

Alkol

Balın, alkolü metobolize ettiği bilinir. Bu sayede, toksitlenme engellenir ve kanda alkol seviyesi düşer.

Egzersiz

Spor ile uğraşan insanlar, egzersiz öncesi spor içeceği ve karbonhidratlı kimyasallar tüketir. Bu sayede kas yenilenmesi sağlanır. 1 yemek kaşığı bal, kullanılan bu maddelerden çok daha faydalıdır. 1 kaşık balın su şişesine koyularak içilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde hem su hem de enerji ihtiyacı karşılanmış olur.

Saç derisi ve kepek sorunları

Dermatit ve kepek problemleri olan hastalarda, içinde bal olan sıcak su problemli bölgeye uygulanıp, 3 saat sonra yıkandığında saç sorunları engellenmiş olur. Kaşınma ve pullanma 1 hafta içinde yok olur. Bu işlem 6 ay kadar uygulandığında saçla ilgili sorunlar hallolur.

Leave a Reply