Balık zehirlenmesi nasıl olur, belirtileri nelerdir?

balık zehirlenmesi

Balık zehirlenmesi en tehlikeli gıda zehirlenmeleri arasında kabul edilir. Balık zehirlenmesi nedeni, balığın iyi muhafaza edilmemesinden ve kötü pişirilmesi ile balığın türünden kaynaklı olarak meydana gelir. Balık zehirlenmesi belirtilerini iyi bilirseniz önlem alabilir ve hastaneye gidebilirsiniz. Bu şekilde hayatınızı kurtarmış olursunuz. İşte, detaylar;

Balık zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Kusma, midede kasılmalar, ishal, baş ağrısı, yorgunluk, baygınlık, kas ve eklem ağrıları, ağız çevresinde ve parmaklarda karıncalanma, ciltte döküntüler, ciltte soğuğa temasta yanma ve ağrı, kaşıntı ve koma hali görülür. Kabuklu deniz hayvanları zehirlenme yapabilir. Bu durumda, hemen hastaneye gidilmelidir çünkü bu tarz zehirlenmeler ölümcül olabilir.

Balık zehirlenmesi neden olur?

Balığın hemen dondurulmaması:

Balıkların bazılarında histidin denilen bir aminoast bulunur. Bu aminoasit, balık öldükten hemen sonra tüketilmez ise, histamine dönüşür. Histamin zehirli bir maddedir. Bu da balık zehirlenmesi olarak bilinir. Bu nedenle, balıkta histamine dönüşmeden dondurma işlemi uygulanmalıdır. Ton balığı, uskumru, torik(Palamut), sarıkanat ve sardalya balığı hemen dondurulması gereken balıklardır.

Mikrop ve bakteri barındıran balıklar ile çiğ balık yemek

Balıklarda da parazit, bakteri ve virüs olabilir. Bu nedenle, ısıl işlemden geçmeyen balık tüketmek her zaman için tehlikeli kabul edilir. Balık iyi pişmiş olsa bile mikroplarla kirlenebilir.

Pişmiş balık, derin dondurucu haricinde bir yerde beklerse,

Balığın temizlenmesinde kullanılan mutfak gereçleri başka gıdalarla temas ederse,

Balık temizlenirken elin ağza ve yüze değdirilmesi zehirlenmeye yol açabilir.

Suşi çiğ balıktır. Japon restoranlarında satılır. İyi bir Japon restoranında çiğ balık iyi dondurulmuş olduğundan parazit, mikrop ve virüslerden arınmıştır. Bu nedenle çiğ balık tüketmek için kaliteli bir restoran tercih edilmelidir.

Okyanus balıkları:

Okyanuslarda yaşayan bazı balık, yosun ve canlılar yoğun zehir içerirler. Bu balıklarla beslenen bazı balıklar da insanlarda zehirlenmeye yol açar. Sıcak okyanus balıklarını çok fazla tüketenlerde de zehirlenme vakası ile karşı karşıya kalınır.

Balık zehirlenmesi tedavisi:

Su tüketimini arttırmak

Balık zehirlenmesinde başlıca yapılacak olan şey bol su içmektir. Çünkü zehirlenmede kusma ve ishal ile bol sıvı kaybı oluşur. Bu nedenle ağır vakalarda hemen serum verilmesi gerekmektedir. Zehirlenme belirtileri başladığında bol su içmek faydalıdır.

Hafif beslenmek

Balık zehirlenmesi sonrası hafif yemek yemek gerekir. Baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.  Süt ve ürünleri tüketilmemeli, haşlanmış patates ve muz gibi gıdalar tüketilmelidir.

İlaç tedavisi

Balık zehirlenmesi vakası, histamin kaynaklıysa 12 saat içinde kendiliğinden geçer. Diğer balık zehirlenmelerinde ilaç kullanılır.

Leave a Reply