Bağırsak tembelliği belirtileri ve tedavisi

bağırsak tembelliği

Bağırsak tembelliği nedir belirtileri ve tedavisi nelerdir, ne iyi gelir Bağırsak tembelliği ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi. Yediğimiz gıdaların boşaltılamaması, gaz ve şişkinlik kendini gösteren bağırsak tembelliği en rahatsız edici hastalıklar arasındadır. 1 hafta içinde 2-3 defadan az tuvalete çıkmak, kuru dışkı yapmak başlıca belirtileri arasındadır. Halk arasında kabızlık denilen bu durum, yaşlılıkta, çeşitli ilaçların yan etkisi, kronik, stres, kolon kanseri kaynaklı oluşabilir. İşte, bağırsak tembelliği belirtileri ve tedavisi;

Bağırsak tembelliği belirtileri

Şişkinlik

Mide parçaladığı gıdaları bağırsaklara veremez. Bu nedenle, midede sindirilen gıdalar, atıklar ve gazlar birikmeye başlar. Bu durumda şişkinlik oluşur.

Karın, bel ve böbreklerde ağrı

Kalın bağırsaklarda ilerleyemeyen veya zor yol alan sindirim atıkları karın kaslarında kramplara, bel, böbrek ağrılarına neden olur.

Baş ağrısı

Laktasif yani bağırsakları rahatlatan etkisi olan yiyecekleri(süt, yoğurt vs.) yemediğinizde sizde baş ağrısı oluşuyorsa, bağırsak tembelliği düşünülür.

Sık tuvalete çıkma

Bazı hastalarda sık tuvalete çıkma hissi yaşanır. Fakat, bu hastalar tuvalete çıkınca ihtiyaç gideremezler.

Bulantı

Gazın dışarıya atılamaması kaynaklı şişkinlik, şişkinlik sonrası ise bulantı yaşanır.

Halsizlik

Sindirim sisteminde besinler düzenli bir şekilde emilemez bu nedenle vücut vitamin, mineral eksikliği yaşayarak halsiz kalır.

Dışkı değişimi

Bağırsak tembelliğinde dışkı, sert, küçük veya top şeklinde oluşabilir.

Bağırsak tembelliğinin nedenleri

Dengesiz beslenme

Sağlıksız ve yanlış beslenme kaynaklı olarak bağırsak tembelliği oluşur. Lifli gıda tüketmemek, günde 2 litre üzeri su içmemek, süt ve yoğurt gibi besinleri yememek, egzersiz yapmamak bağırsak tembelliğine neden olur.

Yaşam tarzı ve bazı ilaçlar

Stres, hareketsiz yaşam, laktasiflerin aşırı kullanılması, kalsiyum ve alüminyum içeren ilaçlar, büyük tuvaleti tutmak ve bekletmek bağırsak tembelliğine neden olur.

Hastalıklar

Hipotiroidi, Parkinson, MS, kolon kanseri bağırsak tembelliğine neden olur. Ayrıca gebelik döneminde hormonal değişimler bağırsak tembelliği yaratmaktadır.

Bağırsak tembelliği tedavisi

Bağırsak tembelliğinde öncelikle tembelliğe neden olan sorun bulunmalıdır. Sorunun kaldırılması ile tedavi düzenlenir. Fakat, bağırsak tembelliği olan hastaların,  dikkat etmesi gereken durumlar vardır.

Beslenmeye dikkat etmek

Lifli gıdalar sayesinde bağırsaklar hareketlenir. Lifli gıdalar, bağırsakları çalıştırırken dışkıyı yumuşatır ve tuvalete rahat çıkmayı sağlar.

Tahıllar, baklagiller, kuruyemiş, meyve ve sebze tüketilmeli,

Bol sıvı alınmalıdır, günde 2 litre kadar su, taze sıkılmış meyve suyu, çorbalar tüketilmelidir,

Sık ve az yemek yenilmelidir.

Yeşil çay, nane çayı rahatlıkla tüketilmelidir.

Hareketli olun

Belirgin bir tuvalet alışkanlığınız olsun, sabah kalktığınızda tuvalete mutlaka girin.

Leave a Reply