Bağırsak kanserinden koruyan 6 yöntem

bagirsak-kanserinden-koruyan-6-yontem

Bağırsak kanserinden koruyan 6 yöntem: Kolon kanseri olarak da bilinen bağırsak kanseri, aslında kalın bağırsaklarda oluşan bir kanser türüdür. Tüm kanserler içinde 3. en fazla görülen kanser türüdür. 2 metrelik olan kalın bağırsaklarda oluşan bu kanser, genetik ve çevresel etmenler yanında beslenmede etkilidir. İşte, kolon kanserinden koruyan 6 yöntem;

Kolon kanseri neden olur?

Kolon kanserinin bugün tam olarak sebebi bilinmese de, çevresel ve genetik olarak yatkınlık vardır. Aile içinde 1. Derece yakınında kolon kanseri vakası varsa sizde çıkma olasılığı yüksektir. Bu nedenle, düzenli olarak doktor kontrolü yapılması önerilir. Ayrıca, meme ve yumurtalık kanseri, polipozis hastalığı, ülseratif kolon, crohn hastalığı olanlarda kolon kanseri riski artar. Beslenme düzeni kolon kanserinde çok önemlidir. Kimyasal maddelere maruz kalmada kolon kanseri riskini doğurur.

Kolon kanseri belirtileri:

Kolon kanserinde, karında dolgunluk, iştah kaybı, kilo verme, çabuk yorulma ve ishal ilk başlayan belirtilerdir.

Sürekli olarak kabız olma ve ilaç kullanıldığı halde kabızlıktan kurtulamayan kişiler mutlaka doktora tarafından incelenmelidir.

İlerleyen kolon kanserinde bağırsaklarda daralmalar oluşmuştur ve dışkı dışarıya atılamaz. Bu durumda bağırsak kasılır ve hastada ağrı atakları oluşmaya başlar. Zamanla bağırsak hiç açılamayacak şekilde kapanır.

Hastalığın ilerlemesi ile birlikte, yorgunluk, kilo ve iştah kaybı, kansızlık ve kana zehirli madde geçişi başlar. Bu noktada bağırsağın bu kısmı ya da tamamı alınmak için operasyon yapılır.

Bağırsak kanserinden koruyan 6 yöntem:

Tuvalet düzeni kurulmalıdır:

Bağırsaklar, yemek yedikten yaklaşık yarım saat sonra hareketlenir. Bu nedenle düzenli olarak, yemekten yarım saat sonra tuvalete oturun. Tuvalette acele etmeyin ve mümkün olduğunca rahat ettiğiniz bir tuvalet kullanın.

Kabızlığa neden olan ilaçları bırakın:

Sürekli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa mutlaka eczaneye ve doktorunuza bunları inceletin. Çünkü, bazı ilaçlar bağırsaklara zarar veren yan etkiler yaratır. Eğer böyle ilacınız varsa onu değiştirin.

Tuvalette doğru pozisyonu bulmak:

Tuvalet yaparken doğru olan pozisyon aslında çömelerek yapmaktır. Fakat ayaklarınızın altına 20 cm. yüksekliğinde bir tabure koyarak, rahat dışkı çıkarabilirsiniz. Ayrıca tuvalette nefesinizi tutmayın ve kendinizi rahat bırakın.

Bol su için:

Günde en az 6-8 bardak su içmek, kabızlığı önler ve daha rahat dışkı çıkarmanızı sağlar. Kahve ve alkol gibi içecekler susuzluğa neden olduğundan sınırlanmalıdır.

Düzenli yemek yemek:

Düzenli ve öğün atlamadan yemek yemek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bir öğün atlamak, bağırsaklarda gecikmelere neden olur.

Düzenli egzersiz yapmak:

Düzenli olarak egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini düzenler.

Leave a Reply