Bacak Ağrısı Neden Olur?

Bacaklarda ağrı, özellikle yaşlılarda en sık rastlanılan hastalıklardandır. Bacakların yapısı çok karmaşıktır. Pek çok adale, kas, kıkırdak, diz, diz kapağı ve sinirlerden oluşan bir yapıdır. Dolayısıyla kırıklar, kemik ve dokularda zedelenme, dize binen yükler, menisküs yırtıkları, sinir zedelenmeleri gibi yüzlerce etken bacak ağrısına neden olabilir. Nedensizce ağrıyan bacaklar olabileceği gibi, yorgunluk kaynaklı bacak ağrıları da oluşabilir. Peki, bacak ağrısı neden olur? İşte, detaylar;

Travma kaynaklı bacak ağrıları;

Kırıklar;

Bacak kemiğine alınan her hangi bir darbe, travma ya da kaza nedeni ile oluşabilen kırıklar vardır. Bir de, kemik erimesi kaynaklı kemik zayıflayarak kırık oluşabilir. Kemik kırılmasınd kırığın olduğu noktada, sinir uçlarının boşlukta kalması nedeni ile beyne kuvvetli sinyaller göndermesine neden olur. Bu da şiddetli ağrı hissedilmesine yol açar. Kırılan kemik tekrar yerine kaynatılır. Bu işlem, hastanede bacak alçıya alınarak veya cerrahi operasyon ile yapılmaktadır.

Koşucu bacağı;

Kaval kemiği çevresinde ağrı yapan bir durumdur. Ayak ve ayak parmakları kıvrıldığında ağrı artar. Bacakların zorlanması, koşu yapan kişilerde, kötü ayakkabı seçiminde, kaval kemiğine ve kemiği kasa bağlayan dokuya aşırı yük binmesi kaynaklı oluşabilir. Bazen bölgede şişlik de görülebilir.

Burkulma ve zorlanma;

Bacak kaslarında, tendonlarda ve yumuşak dokuda oluşan zorlanmalar ağrı, halsizlik ve kaslarda spazmlara neden olabilir. Ters bir hareket ya da kontrolsüz düşme kaynaklı oluşabilir. Bölgede ağrı, morarma ve şişlik de yaşanabilir.

Kompartman sendromu;

Uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı olarak oluşabilir. Kan damarları, sinirler ve tendonlarda etkisini gösterir. Karıncalanma, uyuşma, ağrı ve ayaklarda hareket kaybı ile kendini belli eder.

İç kanama;

Bacaklarda iç kanama sinir uçlarına, kaslara ve kemiklere baskı yapan birikmiş kandan kaynaklı meydana gelir.

Bacak ağrısının diğer nedenleri;

Preferik arter hastalığı;

Büyük damarlarda olan tıkanmalar nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Ayrıca damarların daralmasına neden olan preferik arter, emboli kaynaklı iltihaplarla oluşabilir. Bacaklarda kan akışı azalır ve fiziksel aktivite sırasında ağrılar yaşanır. Bacak ağrısı, halsizlik, uyuşukluk ve azalan kan akışı nedeni ile kaslarda kramplar oluşur.

Derin damar trombozu;

Bacaklarda olan damarlarda oluşan pıhtılar nedeniyle meydana gelir. Bacaklarda ağrılara neden olur. Pıhtının, kan akımı ile birlikte akciğere ulaşma ihtimalinden dolayı hayati tehlike söz konusudur. Uzun uçak yolculukları, gebelik, fazla kilolu olmak ve doğum kontrol hapları da neden olabilir.

Siyatik;

Siyatik sinirinin fıtıktan etkilenerek sıkışması ve basınca maruz kalması sebebiyle oluşur. Bacaklarda hareket kısıtlaması, kas güçsüzlüğü ve uyuşma gibi sorunlara neden olabilir. Soğuk havalarda ağrılar daha da artar.

Diyabet;

Şeker hastalarında kan dolaşımı zayıflar ve bu durumdan dolayı bacak ağrıları da sıklıkla görülmektedir.

Alkol;

Sürekli ve çok alkol almak, sinir ve kaslarda sıkıntı yaratır. Bacaklarda yanma, karıncalanma, ağrı ve kaslarda güçsüzlük sıklıkla karşılaşılan durumlardır.

Kanser;

Kemik kanserinde tüm vücuda yayılan ağrı vardır. Fakat bazı farklı kanser türleri farklı noktalarda ağrılar yaratır. Yumurtalık ve rahim kanseri bacaklarda ağrılara neden olabilir.

Zona;

Bacaklarda ağrı zona hastalığında karşılaşılan bir durumdur.

Miyalji;

Kasların aşırı kullanıldığı zamanlarda ve enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bacaklarda ağrı ve yorgunluk yapmaktadır.

Kramplar;

Sıcaklık değişimleri, elektrolit dengesizliği ve vücudun susuz kaldığı dönemlerde kas krampları ve bacaklarda ağrılar oluşabilir.

Kaynak: Bu yazı, nedenolur.net/bacak-agrisi-neden-olur/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply