B6 vitamini nedir hangi besinlerde bulunur faydaları

b6 vitamini
B6 vitamini faydaları, B6 vitamini neye iyi gelir, en çok hangi besinlerde bulunur işte B6 vitamini vücuttaki görevleri. Birçok hastalığa karşı koruma sağlayan antikor üretiminde ve vücutta 100’den fazla kimyasal tepkimede önemli rolü bulunan B6 vitamini, hemoglobin üretimi, kan şekerinin dengelenmesi, besinlerden alınan proteinin parçalanması, norepinefrin ve serotonin nörotransmiterlerin sentezi gibi görevler üstlenmektedir.
B6 vitamini eksikliği, kanda hemoglobin sayısının azalmasıyla anemi, egzama, kas kasılmaları ve nöbetleri, yorgunluk ve keyifsizlik gibi sorunlara neden olabilmektedir. B6 vitamini, kalp ve damar sağlığı için önemli olup, sinir sistemi ile ilgili sorunlar ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde fayda sağlamaktadır.

B6 vitamininin görevleri nelerdir?

1- Karbonhidratların işlenmesini sağlar:

B6 vitamini, vücudun karbonhidratları işlemek için ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Güce dayalı egzersizler veya aktivitelerde enerji sağlamada öne çıkan bir vitamin özelliği taşımaktadır.

2- Temel moleküllerin sentezini sağlar:

Moleküllerin sentezlenmesinde kullanılan en önemli vitamindir. Özellikle amino asitlerin sentezinde B6 vitaminine gereksinim vardır. Amino asitler yeni hücre oluşumunda rol üstlendiği için B6 vitamininin de bu süreçte önemli rolü bulunmaktadır.

3- Sinir sistemi fonksiyonlarını sağlar:

Nörotransmitterlerin üretiminde B6 vitamini kullanıldığı için sinir sistemi foksiyonlarının gerçekleşmesinde çok kritik bir öneme sahiptir.

4- İltihaplanmaları önler:

Yapılan çalışmalar devam etmekle birlikte B6 vitamininin iltihaplanmalara karşı etkili olduğu ve önlediği düşünülmektedir. B6 vitamini alımının yeterli düzeyde olması neticesinde kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı koruma sağladığı gibi oluşma riskini de düşürmektedir.

5- Sülfür ve metil taşınmasında yardımcıdır:

Vücutta bulunan sülfür içerikli moleküllerin olması, hormon dengesinin sağlanması ve karaciğer vasıtasıyla toksinlerin temizlenmesi bakımından oldukça önemlidir. B6 vitamini, sülfür ve metil içerikli molekülleri vücutta taşımaya yardım etmektedir.

B6 vitaminihangi besinlerde bulunur?

1- Kepek:

Buğday kepeği ve ham pirinç kepeği, B6 vitamininin en çok bulunduğu besinlerdendir. 100 gram pirinç kepeği 4,07 mg B6 vitamini içermektedir.

2- Antep fıstığı:

Fıstığın 100 gramında vücudun günlük ihtiyacı olan B6 vitamininin %85’i karşılanmaktadır. Her gün bir avuç Antep fıstığı tüketirseniz ihtiyacınızın %25’ini karşılamış olursunuz.

3- Baharatlar ve kurutulmuş bitkiler:

1 yemek kaşığı kuru nane günlük B6 vitamini ihtiyacınızın %3’ünü karşılar. Aynı oranda toz acı biber de %15’ini karşılamaktadır. Fesleğen, sarımsak tozu, kekik, zerdeçal, biberiye, defne yaprağı, tarhun, mercanköşk ve adaçayı gibi bitki ve baharatlarda da B6 vitamini bolca bulunmaktadır.

4- Ciğer:

B6 vitamini sığır ciğeri ve hindi ciğerinde oldukça zengin olarak yer alır, ancak kolesterol değerleri yüksek olduğundan buna göre tüketilmesi gerekmektedir. 100 gram hindi ciğeri günlük B6 vitamininin %42’sini, sığır ciğeri ise %52’sini karşılamaktadır.

5- Sarımsak:

Oldukça iyi bir B6 vitamini deposu olan bir diş sarımsak, vücudun günlük ihtiyacı olan B6 vitamininin %2’sini karşılar.

6- Balık:

Somon, ton ve morina gibi derin deniz balıkları yağ asitleri, protein ve B6 vitamini bakımından oldukça zengindirler.

7- Fındık:

Fındık, bakır ve potasyum mineralleri açısından zengin olduğu kadar B6 vitamini yönünden de oldukça zengindir. Kavrulmuş fındığın 100 gramında günlük B6 vitamini ihtiyacınızın %9’unu karşılayabilirsiniz.

8- Susam ve ay çekirdeği:

Ay çekirdeğinden 1 avuç tükettiğinizde vücudunuzun günlük B6 vitaminine olan gereksiniminin 51’ini karşılayabilirsiniz.

B6 vitamini eksikliği:

Hücre yenilenmesindeki rolü nedeniyle B6 vitamini eksikliğinin ilk belirtileri ciltte ortaya çıkmaktadır. Kırışıklıklar artar, lekeler oluşur, dermatit ve egzama gibi cilt problemleri yaşanabilir. B6 vitamini sinir sistemi için de oldukça önemlidir. bu nedenle sinirlilik ve keyifsizlik gibi durumlara sebep olabilir. B6 vitamini eksikliğinin hemoglobin sayısında azalmaya sebebiyet vermesi sonucunda anemi ve buna bağlı halsizlik görülebilmektedir.

Leave a Reply