B12 Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri

B12

B12 Eksikliği Neden olur ve Belirtileri nelerdir, B12 vitamini neden düşer, Eksikliği nasıl giderilir, işte tüm bu soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik, işte detaylar. B12 vitamini sağlığımız için en önemli vitaminlerden biridir. B grubu vitaminleri içindedir ve kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretmek, hafızayı güçlendirmek ve depresyona girmemek için gereklidir. Özetle ruhsal sağlığınızda olan bozulmalarda doktorlar B12 vitamini eksikliğinden şüphelenir. Sürekli yorgunsanız, hafızanız bozulduysa ve depresyona girdiyseniz B12 ölçümü mutlaka yaptırın.

B12 eksikliği belirtileri

B12 vitamin eksikliğinde yeterince kırmızı kan hücresi üretilemediğinden vücutta yeterince kan dolaşımı olmaz. İşte bu durumda, organlarda ve dokularda oksijen yetersizliği meydana gelir. Çeşitli zihinsel  sorunlarda meydana gelmeye başlamıştır. B12 eksikliğinde belirtiler yavaş yavaş oluşur. Ama şiddetli eksikliği olunca aşağıda olan belirtiler vardır.

Güçsüzlük, baş dönmesi, bayılma, çarpıntı, nefes darlığı, dilde yaralar oluşması, mide bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, ishal, gözlerin ve derinin sararması oluşur.

B12 eksikliği uzun süre tedavi, edilmediğinde;

Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yürüme zorluğu, kaslarda zayıflama, çabuk sinirlenme, hafıza kaybı, bunama, depresyon, psikoz yaşanır.

B12 eksikliği neden olur?

Hayvansal gıda almayan kişilerde vejetaryenlerde B12 eksikliği oluşur. yeme bozukluklarında da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

İnstrisik faktör isimli protein, mide zarında oluşur. Bu protein sayesinde, B12 vitamini bağırsaklarda emilir. Bu proteinin olmaması başlıca B12 eksikliğine neden olur.

Mide ameliyatı ile midenin bir kısmı alındıysa B12  eksikliği oluşur.

Bağırsaklarda olan bakterilerin çok çoğalması gelen B12 vitamini kendileri için kullanmaya başlamalarına neden olur. Bu durumda vücut B12 eksikliğine girer.

B12 eksikliği teşhisi nasıl koyulur?

Doktora gittiğinizde nasıl beslendiğiniz veya ailede 1. Derece yakınınızda anemi olup olmadığı dikkatle incelenir. Diyabet, bağışıklık sorunları ve mide ameliyatı olup olmamanız dikkatle incelendikten sonra, bazı testler yapılır. Yapılan kan testleri ile teşhis koyulur.

B12 eksikliği nasıl iyileşir?

B12 eksikliğinde, haplar, iğneler, diyetler yapılır. Anemisi olanlar ve bağırsaklarda emilim bozukluğu olanlara 3 ayda 1 defa iğne vurulur.

B12 eksikliği nasıl önlenir?

B12 eksikliğine girmemek için hayvansal gıdalar alınmalıdır. Bu yapılamıyorsa B12 vitamini desteği alınmalıdır. Düzenli yapılan iğneler ile bu problemden uzak durulur.

B12 vitamini içeren gıdalar

Karaciğer, kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, balık, yumurta, peynir içeriğinde bol B12 içeren gıdalardır.

Leave a Reply