Azospermi (azoospermi) Menide sperm olmaması

azospermi nedir

Azospermi durumunda menide hiç sperm yoktur. Hiç meni olmaması durumuna aspermi denilir. Menide spermin olmaması, hormonal bozukluk, sperm kanalı tıkanması, sperm üretiminin olmaması olarak adlanır. Menide spermin olmaması ciddi bir kısırlık nedenidir. Fakat, bugün tıbbın gelişimi ile sperm üretimi olmayan erkeklerde bile sperm yapılmaktadır.

Azospermi tedavisi

Azosperminin tanısının koyulması için bir üroloğa gidilmelidir. Üroloğun yapacağı ultrason, sperm tahlilleri, hormon ve kan tahlillerinden sonra azospermi tanısı koyulur ve çıkan sonuçlara göre tedavi uygulanır. Hormonal nedenler ile oluşan durumlarda ilaç tedavisi ile başlanır, hasta takibe alınır.  Sperm üretiminde olan bozukluklarda, testis biyopsisi yapılarak sperm aranır. Bu yöntemde hastaların yaklaşık yarısında sperm hücresi bulunur. Genelde, tüp bebek tedavisinde spermler kullanılır. Testis biyopsisinin adı, Mikro TESE olarak da geçer. Bu yöntem ile sperm bulunamazsa bu hastaların çocuk sahibi olması imkansızdır. Tıp, son yıllarda kök hücre yöntemi ile hiç spermi olmayan hastalarda sperm üretmeyi geliştirmeye çalışmaktadır. Bu nedenle yakın bir zamanda hiç spermi olmayan kişilerinde çocukları olabilecektir.

Önce fiziksel muayene yapılır ve gerekli olan laboratuar tetkikleri yapıldıktan sonra azosperminin neden kaynaklandığı bulunmalıdır. Genelde FSH testi ve testosteron hormonları kontrol edilir. Fiziksel muayenede doktorlar testislerin büyüklüğünü kontrol ederler. Testisler, normal olması gerekenden küçük ise hormon testleri ile sorun çözümlenir. Yüksek FSH ve normal testosteron oranları varsa sorunun kaynağı testislerdir. Azospermi hastalarında bu durumda doktorlar kromozomal genetik inceleme yapmaktadır. Hipofiz bezinden kaynaklı olan durumlarda doğumsal anormallikler veya gelişen tümörler olabilir. Bu durumda prolaktin hormonu ve hipofiz görüntülenmesi yapılır.

Cerrahi yöntem ile sperm arama işleminde hastaların %65’inde sperm bulunur. İlk defa TESE yöntemi ile sperm bulunamayan hastaların, ikici TESE uygulamalarında %25 oranında sperm bulunur.   Bazen bu spermler dondurulur ve daha sonra çözülerek kullanılır. Fakat, bazı hastalarda yapısal kusuru olan spermler dondurulmaz.

Leave a Reply