Az Su Tüketmenin 11 zararı

Su, hayatımızın en önemli yapı taşıdır. İnsan vücudu su olmadan hayatta kalamıyor. İşte, bu nedenle temiz su kaynakları hızla tükeniyor. Dünya, yakın zamanda bu soruna bir çözüm bulmak zorunda kalabilir. Su, sağlığımız için çok faydalı olsa da fazlası da ciddi manada zararlıdır. Bu nedenle, tüm dünyanın kabul ettiği ölçüde günde 8-10 bardak kadar su içmeliyiz. Bu değerin altında, daha az su tükettiğimizde sağlık sorunlarımız başlıyor. İşte, az su tüketmenin vücudumuza verdiği zararlar;

Vücudumuzun neredeyse %65-70 kadarı sudan oluşmaktadır. Hücrelerin birbiri ile haberleşmesi, gerçekleşen tüm kimyasal olaylar su sayesinde yapılır. Hatta atıklar bile su olmadan atılamaz. Beynimiz su olmadan çalışmaz. Taşıyıcı göreve sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşınmasını sağlar. Sıcak ve soğuk havalarda, sıcak ve serin olmamız için su kesinlikle lazımdır. Özetle, su olmadan insanoğlunun yaşaması imkansızdır.

Pek çok insan, sadece susadığında su içmektedir. Oysa su, susamadan da içilmelidir. Günlük olarak 2-2.5 litre kadar su vücuda alınmalıdır. Kahve ve çay ile gereken suyu aldığınızı düşünüyorsanız yanılırsınız. Çünkü çay ve kahve, asla suyun yerini tutmaz, üstelik vücutta olan suyun da dışarı atılmasını sağlar. Su, sıfır kalorili bir içecektir ve midede dolgunluk sağlayarak kilo vermenize, kilonun dengede olmasına yardım eder. Düzenli su tüketen kişiler daha az yemek yerler.

Az su içmek vücutta neye neden olur?

  1. Günlük almanız gereken su miktarının altında su içerseniz, bir süre sonra böbrekleriniz zarar görür. İlerleyen dönemde böbrek yetmezliği gibi kalıcı sorunlar oluşur.
  2. Yeterli su içmediğinizde, böbreklerden atılması gereken toksinler atılamaz ve bu görevi karaciğer yapmaya başlar. Bu durumda karaciğer çok daha fazla yorulmaktadır. Vücutta yağ depolaması artar.
  3. Susuzluk kaynaklı olarak, ciltte kurumalar meydana gelir. Kuruma, kırışıklık ve derin çizgilerin oluşmasına neden olur. Deri pul pul dökülür ve kaşıntılıdır. Suyun normal değerlerde alınması yaşlanma etkilerini yavaşlatır, cilt daha esnek ve gergin gözükür.
  4. Susuz kaldığınızda, bağışıklığınız yavaş yavaş çöker ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı korumasız kalırsınız.
  5. Su, tükürük ve mide salgısının üretiminde gereklidir. Az su içtiğinizde hazımsızlık oluşur.
  6. Su, emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar. Bu nedenle, emziren annelerin bol su içmesi önerilir.
  7. Alınan su miktarı az olduğunda kalp ritmi bozulur.
  8. Baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon sorunları az su tüketilmesi ile oluşur.
  9. Az su tüketimi, saçlarda kuruluk ve kepeklenme yapmaktadır.
  10. Sindirim sistemi az çalıştığından kabızlık oluşur, eklemlerde su azlığı kaynaklı olarak eklem sorunları oluşur. Suyun normal değerlerde alımı, kasların elastik olmasını sağlayarak eklem ve kemiklerin korunmasını sağlamaktadır.
  11. Az su içmek tansiyon, kan dolaşımı ve sindirimde sorunlar yaratır.

Fazla su içmenin zararları nelerdir?

Böbreklerimiz fazla su içtiğimizde çok fazla çalışırlar. Böbreklerin belli miktar su atımı yapması gerekir. Kapasite üzerinde olan su atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Bu da hücrelerde değişimlere ve denge bozulmasına neden olur. Bu nedenle, su içerken 2-2.5 litrenin üzerine çıkılmamalıdır. Sadece yaz aylarında ve spor yaparken terleme ile su kaybı yaşadıysanız, bu değerin üzerinde su içilebilmektedir.

Günde 8 bardak su içerek iyileştirebileceğiniz hastalıklar

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/az-su-tuketiminin-bir-duzine-zarari-var/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

One Response

  1. Mehmet AKIN 5 Şubat 2018

Leave a Reply