Ayakta Yanma Şeker nedeni ve Vitamin eksikliği Olabilir

Ayakta yanma şeker nedeni ve vitamin eksikliği

Ayaklarında yanma şikayeti olanlar dikkat! Şeker hastalığınız ve vitamin eksikliğiniz olabilir. Şeker hastalığının belirtilerinden biri olan ayak yanması ve vitamin eksikliği ile ilgili detaylar için yazımızı mutlaka okuyun.

Ayakta yanma ve vitaminler:

1- B5 vitamini – Pantotenik asit:

B5 ya da pantotenik asit eksikliği vücutta nadiren görülen bir durumdur. Daha çok bağırsaklardan gıda emiliminin bozulduğu zaman olmaktadır. Kişide depresyona, kalp hastalıklarına, enfeksiyonlara, kişilik değişimlerine, uyku bozukluğuna, karın ağrısına, kaslarda güçsüzlüğe, karıncalanmalara ve kramplara yol açabilmektedir. Ayaklarda ve bacaklarda da yanma meydana gelmektedir ve buna da “yanan ayak sendromu” adı verilmektedir.

Pantotenik asit, besinlerden enerji elde edilmesinde görev almaktadır ve hayati önemi olan bazı metabolik gelişmelerde de rol almaktadır. Aynı zamanda B5 vitamininin böbreküstü bezleri ya da adrenal bezinden kortizol hormonunun salgılanmasını, beyinde de asetil kolin adı verilen oldukça önemli bir maddenin yapılmasını sağlamaktadır.

B5 vitamini veya pantotenik asit, anksiyete ve depresyon tedavisinde de fayda sağlar. Safra, D vitamini ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında da rol alan bu vitamin bağırsakların çalışmasına da katkı sağlamaktadır. Yetişkin bir kişinin günlük B5 vitamini ihtiyacı 5 mg’dir. Daha çok böbrek, karaciğer, fındık, maya, buğday, brokoli, yumurta sarısı, mantar, balık, tavuk, tam tahıllı ürünler, avokado, süt ürünleri ve yoğurtta bulunan bir vitamindir.

2- B12 vitamini:

B12 vitamininin eksikliği durumunda da ayaklarda yanma meydana gelmektedir. Alınan B12 vitamini bağırsaklardan emilmektedir. Bunu da midede salgılanan intrensek faktör denen bir protein ile birleşerek gerçekleştirmektedir. Besinlerden alınan B12 vitaminin bağırsaklardan yeterince emilmesi, bağırsakların, pankreasın ve midenin iyi çalışmasıyla alakalıdır. Yetişkin bir bireyin günlük olarak alması gereken B12 vitamini miktarı 2,4 mg’dir.

B12 vitamini daha çok kırmızı et, hindi, tavuk ve balık gibi hayvansal gıdalarda, daha az miktarlarda süt ve yoğurtta bulunmaktadır. Bitkilerde ve mayalarda bulunmayan B12 vitamini, bir bardak pastörize edilmiş sütte yaklaşık 0,9 mg kadar bulunur.

B12 eksikliği:

Bu durum pernisiyöz anemi adı verilen kansızlık sorununda görülmektedir. Bu hastalık, B12 vitamininin bağırsaklardan emiliminin bozulması sonucunda oluşmaktadır. 60 yaşın üzerindeki bireylerde %2 oranında görülen bu hastalığın tedavisinde B12 vitamin enjeksiyonu kullanılmaktadır. B 12 eksikliğinde kırmızı kan hücrelerinin büyümesine yol açan megaloblastik anemi görülmektedir.

B12 eksikliği kimlerde olur?

B12 vitamini eksikliği daha çok et yemeyen kişilerde, bağırsak ve mide hastalığı bulunanlarda görülmektedir. Nedeni ise B12 vitamininin en fazla hayvansal gıdalarda olmasıdır. Özellikle midesi alınanlar ya da atrofik gastriti olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Yapılan bir araştırmada midesinde helicobacter pylori bakterisi taşıyan kişilerde de B12 eksikliğinin olduğu belirlenmiştir. Az da olsa B12 vitamini eksikliği kalıtımsal olarak da görülebilmektedir. B12 vitamini yetmezliğinin diğer önemli bir nedeni de yaşlılıktır. B12 eksikliği durumunda kanda metil malonik asit artış gösterirken, homosistein oranı yükselmektedir.

B12 azlığına yol açan ve emilimini önleyen hastalıklar:

  • Midede helicobakter pylori bakterisi olması, atrofi, asit bulunmaması
  • Antibiyotik kullanımından sonra bağırsaklarda fazla miktarda bakteri birikimi
  • Metformin denen şeker ilacının uzun süreler kullanılması, ayrıca H2 reseptör antagonist, antiasit ve protom pompa inhibitörü adı verilen mide ilaçlarının kullanılması
  • Alokoliklik, kronik alkol kullanımı
  • Midesinden ameliyat olan kişiler
  • Pankreas bezinin yeterli derecede çalışmaması
  • Sjögren sendromunun olması
  • HIV veya AIDS hastalığı olanlar

3- Şeker hastalığında ayak yanması:

Şeker hastalığı olan kişilerde sinirler etkilendiği zaman ayaklarda yanma yaşanabilir. Bu duruma diyabetik nöropati adı verilmektedir. Bazı durumlarda şeker hastalığının ilk başlangıcı ayakta yanma hissi ile başlamaktadır. Ayakta yanma gizli şeker hastalığında da oluşabilmektedir. Teşhis ve tanılama için endokrin uzmanına görünmek gerekir.

Sinir hasarının belirtileri nelerdir?

Hastanın ayaklarında ağrı meydana gelir ve geceleri daha da şiddetlenir. Ayrıca yürüme eylemi nedeniyle de artış gösterir. Yaşanan ağrı daha çok sızlama şeklinde derinden gelen bir şekilde ifade edilir, bıçak saplanması veya yanma şeklinde de olabilmektedir.

Hastalar bu ağrıları yanma, sızlama, uyuşma ya da karıncalanma yaşanması şeklinde de ifade etmektedirler. Kıyafet ve ayakkabıların temas etmesinden rahatsızlık hissetmek sinir hasarının tipik bir belirtisidir. Uzun süreli nöropatide küçük kaslarda erime meydana gelebilmektedir. Ayrıca cilt kuruluğu yaşanması da sık görülen belirtilerdendir.

Sinir hasarının tedavisi:

Kan şekerinin dengelenmesi tedavide ilk öncelikli konudur. Trisiklik anti-depresan ilaçlar, alfa lipoik asit ya da antikoncülzan gibi ilaçlar verilmektedir. Tedavide B1 vitamini, ağrının giderilmesi için akupunktur ve capsaicin kremleri de kullanılabilir.

Leave a Reply