Ayak Tarak Kemiği Kırıkları ve Tedavisi

Bu günkü yazımızda ayak tarak kemiği kırıkları nedenleri ve tedavi süreci hakkında bilgiler vereceğiz, işte detaylar. Ayak yapısı genel anlamda karmaşık bir yapıya sahiptir. Kemik, kas, tendon ve yumuşak dokulardan oluşan ayak 26 kemik ve 19 parmak kemiği olmak üzere toplamda 46 kemikten oluşmaktadır.

Kırık Nedir?

Kemikteki kopmalara verilen isim kırıktır. Travmatik kırıklar ve baskı kırıkları olmak üzere iki tip kırık bulunmaktadır.

Travmatik kırıklar ayağın bir yere çarpması ya da darbe alması sonucunda oluşan kırıklara verilen isimdir. Travmatik kırıklar yerinde duran kırıklar ve oynayan kırıklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır, Yerinde duran kırıklar kırıkken, yerinden oynayan kırıklar aynı zamanda çıkık olarak da adlandırılmaktadır.

Travmatik kırıkların belli başlı belirtileri bulunmaktadır. İşte, travmatik kırıkların ana belirtileri;

  • Travmatik kırıklarda ses duyma ihtimaliniz çok yüksektir. Ayağınızın bir yere çarpması ya da ayağınıza bir darbe almanız sonucunda kemikten bir ses geliyorsa ayak kemiğiniz kırılmış olabilir.
  • Travmatik kırıklarda genel anlamda ağrı anında oluşmaktadır. Darbe alındığı anda ağrı oluşabilir ya da ağrı sıcağıyla hissedilmeyerek birkaç saat sonra meydana gelebilir.
  • Ayak kemiği kırıldığında görüntü olarak da bozukluk görülebilir. Ayak kemiğinde eğrilik ya da ayağın çarpık görüntüsü travmatik kemiğin belirtileri arasında bulunmaktadır.
  • Kırık oldu zaman fiziksel değişme mutlaka olmaktadır. Bunun için de travmatik kırılmalarda bölgede genel olarak bir gün sonra meydana gelen morarma ve kızarmalar oluşabilir.
  • Halk arasında “kırık olsa duramazsın” “kırık olsa basamazsın” gibi sözler söylenmektedir. Ancak bunlar tam anlamıyla doğru değildir.

Stres Kırıkları

Stres kırıkları çeşitli sebeplerden meydana gelmektedir. Çok hızlı koşmak ve devamlı koşma stres kırıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra yanlış ayakkabı kullanımı, anormal ayak yapıları ve kemik erimesi gibi durumlarda stres kırıklarına sebep olabilir. Travmatik kırıklarının belli başlı belirtileri olduğu gibi stres kırıklarının da belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Peki, stres kırıkları belirtileri nelerdir? İşte, stres kırıklarının belli başlı belirtileri;

  • Bir aktivite esnasında ağrı oluşması ya da sonrasında ağrı oluşması stres kırıklarının ana belirtisidir. Mesela yürürken ya da egzersiz yaparken anında veya bir süre sonra stres ağrı oluşması stres kırıklarının ana belirtisidir.
  • Stres kırıkları genel olarak dinlenirken hissedilmezken aktivite sırasında ya da hareket esnasında hissedilmektedir. Bunun için de kolay keşfedilebilen ağrılardır.
  • Stres kırıklarında genel anlamda genel bir ağrı değil bölgesel bir ağrı oluşmaktadır. Stres kırıklarında bölgeye baskı yapılması durumunda ağrı şiddetlenerek devam edecektir.
  • Stres kırıklarında travmatik kırıklar gibi morarma görülmeyecek yalnızca şişme görülecektir.

Düzgün Yapılmayan Tedavinin Sonuçları

Tedavi düzgün yapıldığı takdirde tedavi sonuca olumlu şekilde ulaşacaktır. Ancak tedavinin düzgün yapılmaması halinde farklı sonuçlar meydana gelebilir. Peki, düzgün yapılmayan tedavinin sonuçları nelerdir? İşte, düzgün yapılmayan tedavinin sonuçları;

  • Düzgün yapılmayan kırık tedavilerinde ayakta yapı bozukluğu görülebilir ve bununla birlikte ayakkabı bulmakta zorluk çekecek kadar yapısal bozukluklar meydana gelebilir.
  • Kırıkların doğru şekilde tedavi edilmemesi durumunda açısal deformiteler meydana gelebilir.
  • Tedaviden sonra ağrının devam etmesi çokta normal bir durum değildir. Bunun için de tedaviden sonra ağrının ve deformitenin devam etmesi düzgün yapılamayan bir tedaviyi gösterebilir.

Parmak Kırıklarının Tedavisi

Parmak kemiklerinin kırıkları genel anlamda travmatik kırıklar olmaktadır. Bu kırıkların tedavisi de travmatik kırık olduğu göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Peki, parmak kırıklarının tedavisi nasıl yapılır? İşte, parmak kırıklarının tedavisi;

Dinlenme: Parmaktaki kırıkların tedavi edilmesi için dinlenmek şarttır. Dinlenmeden parmak kırıklarının tedavisinin sonuçlanması pek mümkün değildir.

Kırık Tahtası: Kırığın yeniden kaynaşması için kırık tahtası kullanılabilir. Kırık tahtası parmağın düş şekilde tutulmasını sağlamaktadır. Kırık tahtası parmak kırık tedavilerinde bu anlamda önemlidir.

Sert veya Bükülmez Tabanlı Ayakkabı: Sert tabanlı ve bükülmeyen ayakkabılar özellikle parmak kırıklarının tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Çünkü parmak kırıklarının tedavisi için sert tabanlı ayakkabı tercih edilmesi iyileşmeyi kolaylaştırmaktadır.

Parmak Desteği: Kırık parmak bazen sağlam parmakla desteklenmektedir. Her zaman bu parmak desteği yeterli değildir. Ancak bazı durumlarda parmak desteği doğru olurken, bazı durumlarda yanlış olmaktadır. Bunun için de doktor tavsiyesi önem taşımaktadır.

Cerrahi Müdahale: Kırık tedavisinin yapılması için cerrahi müdahale ileri aşamada gerekebilir. Cerrahi müdahaleyle kırık tedavisi gerçekleştirilecektir. Ancak her kırıkta cerrahi müdahale yapılmamaktadır.

Metatarsal Kırıkların Tedavisi

Metatarsal kırıkların tedavisi içinde belli başlı yöntemler tercih edilmektedir. Peki, metatarsal kırıkların tedavisi nasıl yapılır? İşte, metatarsal kırıkların tedavisi;

Dinlenme: Metatarsal kırıkları çeşidine bağlı olarak yalnızca dinlenmeyle geçebilecek ağrılardır. Bazı metatarsal kırıklarda yalnızca dinlenmek yeterli olmaktadır.

Baskılayıcı Aktivitelerden Uzak Kalınmalı: Metatarsal kırıklarda aynı kırık üzerine devamlı baskı yapılması kırık şiddetini artırır. Bunun için de iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu nedenle baskılayıcı aktivitelerden uzak kalmanız metatarsal kırıkların tedavisi için çok önemlidir. Hatta bu tedavinin yapılması için koltuk değneği kullanılması, tekerlekli sandalyenin kullanılması tedavi sürecini hızlandırmaktadır. Çünkü bu sayede ayak üzerine baskı yapılmaz ve ayak üzerine baskı yapılmayacağından ayak ağrı şiddeti ve kırık şiddeti artmayacak, iyileşme süreci başlayacaktır.

Alçı ve Sert Ayakkabı: Kırık kemiği iyileştirmek amacıyla ayağı sabit tutmak için alçı ve sert ayakkabının kullanılması önem taşımaktadır.

Cerrahi Müdahale: Kırık tedavisi için bu yöntemler yeterli olmayabilir. Bu durumda cerrahi müdahaleyle tedavi tamamlanabilir.

Leave a Reply