Ayak nasırı nedir, neden oluşur ve nasıl geçer?

ayak nasırı

Ayak nasırı neden olur, nasıl geçer: Nasır, ölü hücrelerin birikimi ile oluşan tabakadır. Genelde, ayağın o bölgesinde sürtünme ve basınç nedeni ile bölgeyi korumak amaçlı oluşur. Ayak nasırı, zamanla ciddi ağrılara neden olur. Fakat nasır, bağışıklık sisteminin yarattığı bir olaydır. Bazı insanlarda nasır oluşumu çok daha kolaydır. İşte, ayak nasırı neden olur ve nasıl geçer?

Ayak nasırının belirtileri

Ayağın kemikli, olduğu bölgede deride kalınlaşma, kalınlaşan deride oluşan renk değişimleri, kalınlaşan deri tabakasında yanma ve zonklama başlıca nasır belirtileridir. Nasırın ortaya çıkması ile, ağrı, nasırın olduğu bölgede hassasiyet, nasırdan iltihap akışı, şişkinlik ve ateş görülebilir.

Tedavi edilmeyen ayak nasırı ciddi sorunlara neden olabilir. Aşırı ağrı, yürüme zorluğu, ayakkabı giyememe oluşabilir. Özellikle diyabet hastalarının nasırlara dikkatli olması gerekir.

Ayak nasırı neden olur?

Uygun olmayan sıkan ve dar ayakkabı seçimi,

Ayaklarda sürtünmeye neden olan çoraplar, çıplak ayakla dolaşmak,

Koşma gibi sporlar, yüksek kemerli ayak yapısı, obezite,

Kemikli parmak çıkıntısı, aşınmış ayakkabı tabanı,

Yere yakın uzun ayak tarağı olarak sayılabilir.

Ayak nasırı nasıl geçer?

Suda bekletme

Ilık suya 3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve ayaklarınızı 30 dakika kadar bu suda tutun,

Bu işlemi papatya çayı, elma sirkesi ve İngiliz tuzu ile yapabilirsiniz. 1 dilim ekmeği elma sirkesi ile ıslatın, elma sirkeli ekmeği 10 saat kadar bekletin ve macun kıvamına gelen bu karışımı nasıra sürün yaklaşık bir gece bekletin sabah ılık su ile yıkayın.

Ovalama

Suda bekleyen nasırı, sünger taşı ya da ayak törpüsü ile ovalayın. Ilık suda bekleyen nasır yumuşadığından rahatlıkla ovalanacaktır.

Kurutma

Ayaklar nemlenme kalmayacak şekilde kurulanmalıdır.

Nasır oluşumunu engellemek için yapılacaklar

Nasır oluşumunu engellemek için, düzgün ayakkabı seçimi yapılmalıdır. Ayakkabı ayağı sıkmamalı ve hava almalıdır. Ayakların hava alacağı ayakkabı seçiminde mutlaka deri ve ortopedik ayakkabı seçimi olmalıdır.

Ayaklarınız daima temiz ve kuru olmalıdır, ayakkabı ile uzun yürüyüş yapılacaksa hassas ayak derisi vazelinle nemlendirilmelidir,

Açık ayakkabılar nasırları arttırır bu nedenle haftada 1-2 gün spor ayakkabı ile ayaklar dinlendirilmelidir.

Ayak derinizde çatlamalar, kızarma olduğunu anlarsanız hemen doktora başvurun. Özellikle diyabetliyseniz, ayak kontrollerinizi mutlaka yaptırın.

Leave a Reply