Ayak kokması (Malodorus) Ayak kokusu sebepleri ve tedavisi

Ayak kokması (Malodorus): Ayak kokusu sebepleri, tedavisi ve kokunun önlenmesi: Ayak kokusunun sosyal hayatta ciddi sıkıntı yaratan bir sorun olduğunu biliyoruz. Ayakların kokmasının başlıca sebepleri; ayaklarda mantar enfeksiyonunun olması, aşırı ayak terlemesi, yanlış ayakkabı seçimi ve çorapların her gün değiştirilmemesi gibi pek çok neden sayılabilir. Ayak kokusuna karşı alınacak olan önlemler vardır. İşte, ayak kokusu neden olur ve tedavisi için neler yapılabilir, detaylar yazının devamında.;

Ayak kokusu neden olur?

Ayakkabı seçiminin yanlış yapılması ile ayaklar aşırı terler ve bu ter bakteriler tarafından enfekte edilir. Bakterilerin çoraplarda ve ayakkabılarda üremesi ile de ayak kokusu oluşur. Ayaklarda ve ellerde, vücudun diğer noktalarından çok daha fazla ter bezi vardır. Ellerinizde neden koku olmuyor diye düşünüyorsanız; bunun sebebi, ellerde oluşan terin hava tarafından buharlaştırılmasıdır. Bu sayede koku oluşmaz.

Ayaklar çok hızlı şekilde terlemektedir ve çok yüksek sıcaklıklara ulaşır. Terin bu kadar artması ve sıcaklığın yüksek olması, ayakkabı içinde olan derimizdeki bakterilerin hızla üremesine neden olur. Bu bakteriler izovalerik asit üretir. Ayakkabı içinde ter arttıkça, bakteri sayısı da hızla çoğalarak inanılmaz bir koku oluşturur. Ayak kokusu, genlerle gelen hiperhidrozis yani aşırı terleme hastalığında da oluşabilir. Stres, mantar, bazı ilaçların yan etkisi ve hormonal değişimler de ayak kokusuna neden olabilir.

Ayak kokusu nasıl engellenir?

Ayak kokusunun önlenmesi için, ayaklarda oluşan bakteri sayısı düşürülmelidir. Bunun için ayak hijyenine dikkat edilmelidir. Her gün ayaklar ılık su ile yıkanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır. Çoraplar her gün değişmelidir ve mümkün olduğunca teri emen pamuklu çorap tercih edilmelidir. Ayaklara anti-bakteriyel kremler uygulanabilir. Ayak kenarları ve araları, mantardan korunmak için asla ıslak kalmamalıdır.

Ayakkabı seçimi yapılırken, mümkün olduğunca hava alan ayakkabılar ve gerçek deri ayakkabı tercih edilmelidir. Aynı ayakkabı ertesi gün asla giyilmemelidir. Mümkünse ayakkabılar açık havada havalandırılmalıdır. Ayakkabı temizlendiği halde kokuyorsa, bir daha asla o ayakkabıyı giymeyin. Ayakkabı temizlendikten ve havalandırıldıktan sonra kokmamalıdır.

Mümkün olduğunca çıplak ayakla dolaşın. Yaz aylarında sandalet giyin ve kapalı ayakkabıları çorapsız asla giymeyin. Anti-bakteriyel pudra kullanın.

Ayak kokusu tedavisi:

Sürekli olan ayak kokusu, bir mantar enfeksiyonu ya da terleme hastalığını işaret etmektedir. Kesinlikle bu durumda doktora gidilmelidir. Doktorun önereceği çeşitli kremlerle tedavi yapılır.

Ayakları siyah çay ile yıkamak etkili bir çözümdür. Çayda bulunan tannik asit, bakteriyi öldürür ve ayakları uzun süre kuru tutar.

Ayakları akşamları sirkeli su içinde yıkamak ve bekletmek, bakteri oluşumunu yavaşlatır ve kokuyu alır.

Aşırı terleme hastalarında kullanılan iyontoforez işlemi ile terleme yavaşlatılır. Çok ciddi durumlarda terlemeyi sağlayan sinir kesilebilir.

Leave a Reply