Ateş (sıcak) basması nedenleri

ateş basması

Ateş basması, aniden oluşan kızarma, titreme, üşüme, çarpıntı, daralma gibi pek çok duyguyu bir arada yaşatan bir durumdur. En fazla yüzde, boyunda özetle vücudun üst kısmında yaşanılır. Bazı kişilerde günde birkaç defa bazılarında sadece bir defa oluşabilir. Ateş basması ani, kalıcı olmayan geçici bir durumdur.

Ateş basmasının binlerce nedeni olabilir. Fakat, en fazla bilinenler menopoz ve hormonal değişimler neticesinde olanlardır.  Menopozda oluşan ateş basmaları basit hormon tedavisi ile rahatlıkla çözümlenir.

Hipertiroidi başka bir sıcak basması nedenidir. Tiroid bezi, vücutta tüm hormonlardan sorumludur ve onları düzenler. Ateş basması yanı sıra, kalp çarpıntısı, terleme, yorgunluk ve kilo kaybı görülebilir. Bu durum tiroid bezi kaynaklıdır.

Çok fazla kahve ve çay tüketen kişilerde sıcak basmaları yaşanır. Kafein vücutta olan kan akışını hızlandırır ve ateş basmaları oluşur.

Ayrıca alkol kullanımı ve alkolle birlikte bazı ilaçların kullanılması, aşırı baharatlı yiyecekler, midenin hızlı boşalması olan Dumping sendromu sıcak basmasına neden olabilir.

Ateş basmasına neden olan hastalıklar

Karsinoid sendrom, sistemik mastositozis, tiroid nodülleri, prolaktin hormon yüksekliği, pankreas hücreli tümörü, feokromasitoma, renal cell karsinom, MS, migren, Parkinson hastalığı, anaflaksi, anksiyete, hipotansiyon, otonomik epilepsi, arsenik zehirlenmesi, lösemi, akne rosacea, nöroblastoma olarak sayılabilir.

Ateş basmasına neden olan ilaçlar

Kalsiyum kanal brokerleri, SSRI grubu ilaçlar, kolinerjik ilaçlar, SERm grubu ilaçlar, LH hormon agonistleri, aromataz inhibötörleri, beta blokerler, ACE inhibitörleri, Vankomisin, rifampin, nitrogliserin,nikotinik asit, triamsinolon, kemoterapi ilaçlarının bazıları olarak sayılabilir.

Leave a Reply