Astıma hangi yiyecekler iyi gelir

astıma iyi gelenler

Astıma iyi gelen yiyecekler, astıma hangi gıdalar iyi geliyor, işte ayrıntılar. Astım, akciğerlerde oluşan kronik iltihaplardır. Genelde hava yollarının tıkanması ile nefes alıp vermede sorunlar yaşatır. Bronşların kasılması, etrafında olan dokuların şişmesi, hava yollarında çok fazla mukus oluşması akciğerlerde tıkanmalara neden olur. İnatçı öksürük ile başlayan astım krizlerinde hasta nefes almakta zorlanır. Bazı yiyecekler astıma iyi gelir. İşte, astıma iyi gelen yiyecekler;

Sarımsak ve soğan

Sarımsak ve soğan içinde bulunan Quercetin isimli kimyasal, akciğer iltihabına neden olan enzimleri durdurur. Bu sayede astım atakları azalır ve şiddetli olmaz.

Kolin bakımından zengin gıdalar

B vitamini olan kolin astım ataklarını durdurabilir. Mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesinde bol miktarda kolin vardır.

Keten yağı

İçeriğinde bol omega-3 yağ asidi olduğundan keten tohumu yağı, bronşlarda olan iltihapları azaltır ve nefes alıp vermede rahatlık yaratır.

Selenyumlu gıdalar

Selenyum, akciğerlerde oluşan iltihabı azaltır. Güçlü antioksidan olan selenyum, zarar gören hücreler kaynaklı artan lipidi düşürür. Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, tavuk ve kırmızı biber bol selenyum içerir.

Astım hastalarının kullanmaması gereken gıdalar

Astım hastaları tuzlu gıdalardan uzak durmalıdır. Hamburger, tuzlu patates kızartması, cipsler, hazır yemekler, beyaz ekmekler, işlenmiş peynir, hazır çorbalar kullanılmamalıdır.

Doymuş yağ kızartmalarda, yağlı süt ürünlerinde ve kırmızı ette bulunan yağdır. Bu yağ, astım krizlerini arttırır. Zeytinyağı, fındık ve keten tohumu yağı kullanılmalıdır. İçinde trans yağ içeren bisküvi, pasta, kek gibi, ürünler astımda zararlıdır.

Şişkinlik yaratan ve ağır olan yiyecekler astım ataklarını arttırır. Yağlı kebaplar, et yemekleri, baharatlı yemekler, gazlı içecekler kullanılmamalı gaz oluşumu engellenmelidir. Gaz astım için tehlikelidir.

Düzenli beslenme ile astım atakları hafifletilebilir. B, C, E vitamini, quercetin, magnezyum, karoten içeren vitamin destekleri kullanılabilir. Alerjik astım hastalarının ise, hastalıklarında tetikleyici olan maddelerden uzak durmaları gerekmektedir.

Astım Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi Yöntemleri

Leave a Reply