Astım krizi sırasında yapılması gerekenler

astım krizi

Astım krizi anında neler yapılmalı, astım kirizi nasıl geçer, işte astım ile merak edilen gerçekler. Astım hastalığı ve astım krizleri hepimizin çok sık duyduğu hastalıklardır. Astım, nöbetler halinde ortaya çıkan bronş kasılmalarına verilen isimdir. Bronşlar, akciğerlerimize soluduğumuz havanın iletilmesini sağlar. Bu bronşlarda olan kasılmalar, soluk alıp vermeyi zorlaştırır. Bronşların daralması, kasılması ya da etrafında olan zarın şişmesi astıma neden olur. Ayrıca, balgam ve sümüğün çok fazla salgı yapması hava yolunda tıkanmaya neden olur. Bunların hepsinin belirli uyaranlarla olduğunu biliyoruz.

Astım belirtileri nelerdir?

Astım hastalığında bronşlar tıkandığından ilk belirti kesinlikle nefes almada güçlüktür. Hastalar hem nefes alırken hem de verirken sıkıntı yaşarlar. Nefes verirken sıkıntı daha fazladır ve hırıltılı nefes verme görülür. Fakat bu olay sadece astıma özel bir durum değildir. Başka birkaç hastalık da bu oluşabilir.

Öksürük diğer önemli belirtidir. Özellikle gece ya da sabaha karşı ortaya çıkar. Kuru ve inatçı bir öksürük tarzı vardır. Sebebi bronşların etrafında olan kasların kasılmasıdır. Balgam çıkarınca rahatlanır fakat sık nefes alıp verme durmaz. Pek çok astım hastası nefesinin yetmediğini söyler. Pek çok hasta ağırlaşırsa morarma yaşayabilir.

Astım krizi belirtileri nedir?

Nefes darlığı ve öksürük astım krizinin ilk belirtileridir. Bazen morarmalar bununla bayılma ortaya çıkabilir. Nefes almada zorlaşma, ritimsizleşme oluşur hasta bir cümleyi düzgün kuramaz, kesik kesik konuşabilir. Bazı hastalarda terleme ortaya çıkabilir. Genelde astım krizleri gece ya da sabaha karşı ortaya çıkmaktadır.

Astım krizinde müdahale nasıl yapılır?

Astım krizine giren hastalar panik yaşarlar. Bunun başlıca nedeni nefes alıp vermekte zorlanmadır. Hastanın daha da kötüleşmesini panik sağladığından, hastayı öncelikle sakinleştirmek gerekmektedir. Mutlaka hastanın nabzı sayılmalı, nefes alıp vermede ritim kontrolü yapılmalıdır. Hastanın ilaçları varsa mutlaka kullanması için verilmelidir. Bundan sonra 112 acil aranarak, hasta hemen hastaneye ulaştırılmalıdır. Astım krizleri tehlikelidir ve hayatı tehtit eder.

Astımı olanların dikkat etmesi gerekenler

Astımı olanlar, sigara dumanı, rutubetli ortamlardan ve soğuk havadan uzak durmalıdır,

Alerjiye neden olan faktörler ortadan kalkmalıdır,

Şikayetlerin ve krizlerin görülmemesi tedavi oldum anlamına gelmez,

Grip ve soğuk algınlığından uzak durulmalıdır, astımlı kişilerin odalarında halı olmamalıdır.

Leave a Reply