Astigmat Göz Hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Korneada olan bazı hasarlar astigmata neden olmaktadır. Kornea, gözün ön kısmında olan saydam tabakaya verilen isimdir. Kornea yuvarlak değil de, yumurta gibi olursa astigmat meydana gelmektedir. Bu durumda ışık iki şekilde kırılır ve retinada iki görüntü oluşur. Genelde bulanık görme ile başlayan bu durum, zamanla baş ağrısı göz etrafında ağrı, baskı hissi ve görüntüde keskinlik kaybını da oluşturur.

Astigmat nedir?

Korneamız gözün içine ışığın girmesini sağlayan noktadır. Bu sayede, gözün içine giren ışık tek bir noktaya hedeflenir. Korneanın arkasında bulunan mercek, ışınları toplar retinanın bir noktasına yollar. Işığın yansıdığı bu nokta, görmemizin net olmasını sağlamaktadır. Buradan beyne yollanan bu görüntü, gördüğümüz nesnenin ne olduğunu anlamamızı sağlamaktadır. Fakat korneada oluşan herhangi bir deformasyon, net bir ışık yansıması almamızı engeller. Bu durumda görmede bulanıklaşma ve keskinlik kaybı meydana gelir. Böylece astigmat ortaya çıkar.

Özetle astigmat, daire şeklinde olan korneanın oval şekle dönüşmesidir. Işık, bu durumda yuvarlaklığını kaybeden korneaya geldiğinde birleşemez. Bulanık görüş bu noktada oluşmaya başlar.

Astigmat nedenleri nelerdir?

Astigmat genlerle ortaya çıkabildiği gibi, doğumsal kusurlarla da oluşabilmektedir. Hayatınızın bir noktasında astigmat bir anda ortaya çıkmaz. Sadece astigmatın derecesi yükselebilir veya alçalabilir.

Astigmat belirtileri nelerdir?

Bebek ve çocuklarda belirtiler;

Bebeklerde ve çocuklarda astigmatı anlamak zordur. Çünkü bulanık gördüklerini anlatmakta, bebekler ve çocuklar yetersizdir. Çocuklarda en fazla görülen belirti, kısık gözle etrafa bakmaktır. Çocuk, hareket halindeyken denge kaybı yaşıyorsa ve önüne bakarken başını yana eğiyorsa, astigmattan şüphelenmek gereklidir. Okul çağında çocukların yazma ve okuma zorluğu varsa, göz hekimi tarafından kesinlikle muayene edilmeleri gerekmektedir.

Yetişkinlerde astigmat belirtileri:

Gözlerde okuma sırasında yorulma, dikkat kaybı, baş dönmesi, bulanık görme, yatay ve dikey çizgilerde bozulma, keskinliği kaybetme başlıca astigmat belirtileridir. Bu durumda, hemen bir göz doktoruna başvurulmalı ve astigmatın derecesi ölçülmelidir.

Astigmat tedavisi:

Hastaya çözüm için çeşitli lens ve gözlük önerisi yapılır. Günümüzde en fazla kullanılan yöntem gözlük kullanmaktır. Gözlük camları ile kırılma kusuru engellenmiş olur. Gözlüğe ve lense alışıldığında hayat sıkıntıya uğramamaktadır. Göz cerrahisi ile astigmat tam olarak tedavi edilebilmektedir. Bu cerrahi uygulamalara, excimer laser yöntemi denilmektedir.

Excimer laser yöntemi:

Ameliyat iki aşamada yapılmaktadır. Birinci işlemde, korneanın üst tabakasında bir fleb oluşturulur. İkinci aşamada, excimer laser yardımıyla kornea şekli yeniden düzenlenir. Laser cihazı mikron düzeyinde bu aşamayı yapar. Fleb daha sonra eski haline getirilir ve cerrahi uygulama biter.

Ameliyat sonrası hastaya antibiyotik ve çeşitli damlalar verilir. İki gün kadar gözlerde yanmalar ve sulanmalar oluşabilir. Gözler ovuşturulmamalı ve televizyon seyredilmemelidir. Geceleri uyurken gözler kapatılmalı ve göz  koruyucu kullanılmalıdır. Cerrahi sonrası, iki gün kadar bulanıklık olur ama sonra bu durum düzelir.

Bu operasyon için gözün uygunluğu çok önemlidir. Her göze laser ameliyatı yapılamamaktadır. 20 yaş üzeri olan, kontak lens ya da gözlük kullanan, korneada öne doğru bombeleşme olanlar, göz tansiyonu olmayan, diyabet ve romatizma hastası olmayan, gözleri her yıl derece arttırmayan , gebelik ve emzirme döneminde olmayanlara bu uygulama yapılabilmektedir.

Kaynak: Bu yazı, gozsitesi.com/astigmat-goz-hastaligi.php kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply