Aşırı tüylenme, nedenleri ve tedavi yöntemleri

asiri-tuylenme-nedenleri-ve-tedavi-yontemleri

Aşırı tüylenme, nedenleri ve tedavi yöntemleri: Aşırı tüylenme, vücudun hemen hemen her bölgesinde sert köklü, uzun tüylerin çıkmasına verilen isimdir. Aslında hormonal bir sorun olarak kabul edilir. Bu nedenle, aşırı tüylenme tedavi edilebilir. İşte, aşırı tüylenme nedenleri ve tedavi yöntemleri;

Aşırı tüylenme genelde kadınlarda ilk adet kanaması ile ortaya çıkmaktadır. Hormonlara bağlı olarak, yumurtalıklar, böbrek üstü bezleri ve tiroid uyum içinde çalışmaz ise, aşırı tüylenme sorunu ortaya çıkar. Aşırı tüylenme, yüz, göğüs, sırt, kol ve bacaklarda uzun, kalın ve sert tüylerin çıkması ile kendini belli eder.

Normal kıl büyümesi:

İnsanlar doğumla birlikte 50 milyon kıl kökü ile hayata başlar. Bu kıl kökleri içerisinde kıllar uzamaya başlar ve kılı derinin üzerinden aldığınızda kök deri altında olduğundan büyümeye devam eder. Yetişkin insanlarda iki tür kıl vardır. Bunlar, kadınların göğüs, sırt gibi bölgelerinde olan ince, renksiz ve kısa tüyler ve kol altı, cinsel organlarda olan sert, koyu renk olan tüylerdir.

Vücutta aşırı tüylenmenin nedenleri:

Aşırı tüylenme, kadınlarda erkeklik hormonu olan androjenlerin artması ile oluşur. Androjen hormonu, hem erkek hem de kadınlarda olan hormonlardır. İnce, zayıf tüyleri sert ve uzun kıllara dönüştürür. Androjen hormonunun yükselmesini sağlayan bazı durumlar vardır. İşte, o durumlar;

Menopoz:

Yumurtalıklardan östrojen salınımı yavaşladığı halde, androjen vücutta üretilmeye devam eder. Bu nedenle kıllanma oluşabilir.

İlaç yan etkisi:

Erkeklik hormonu ya da androjen hormonu gibi davranan ilaçlar alan kişilerde aşırı tüylenme bir yan etkidir.

Polikistik over hastalığı:

Yumurtalıklarda pek çok kist oluştuğundan bu hastalar, androjen hormonu çok fazla üretir. Aşırı tüylenme, adet azalması ya da hiç görmeme başlıca belirtilerdir.

Yumurtalık tümörleri:

Yumurtalık tümörlerinin bazıları androjen salgısı yapar fakat bu durum çok nadirdir. Bu salgı fazla tüylenmeye neden olur.

Böbrek üstü bezleri:

Androjen hormonu böbrek üstü bezlerinde üretilir. Böbrek üstü bezlerinin fazla büyümesi aşırı tüylenmeye neden olur.

Aşırı tüylenme tedavisi:

Aşırı tüylenmenin nedeninin bulunması için, kanda hormon ve androjen oranlarına bakılır. Ultrason yardımı ile yumurtalıklar kontrol edilir ve teşhis koyulur. Aşırı tüylenmede tüylenmenin önüne geçilebilir fakat var olan tüyler kalacaktır. Bu nedenle hastaya epilasyon önerilir. Epilasyon ile hasta tüylerinden kalıcı olarak kurtulur.

Sıklıkla doğum kontrol hapları hastalara tedavide verilir. Bu haplarda olan östrojen hormonu androjenin etkisini yavaşlatır. Böbrek üstü bezlerinden kaynaklı olan aşırı tüylenmede hastaya kortizon verilebilir.

Leave a Reply