Aşırı Terleme neden olur, Terlemeye neden olan 11 olası hastalık

Aşırı terleme nedenleri, spor, korku ve heyecan gibi etkilerle vücudun bir reaksiyonu olarak gelişmektedir. Bunun haricinde, vücudun ısı dengesini sağlamaya yarayan terleme mekanizması, yukarıda sıraladığımız etkenler olmasa bile fazla çalışabilmektedir. İnsanların fazla önemsemediği bu durumun altında, bazı hastalıkların olabileceği düşünülerek uzman desteği alınması gerekir.

Yaz mevsimi dışında terlemeleriniz devam ediyorsa;

Sıcakta ve soğukta vücudun ısı dengesini sağlayan, diğer bir ifadeyle vücudun ısısını ayarlayan terleme mekanizması isteğimiz dışında görev yapmaktadır. Vücudumuzda 2-4 milyon kadar olan ter bezleri, erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla olsa da erkeklerde çok daha aktif olarak çalışır. Bunun yanı sıra sporla, heyecan ve korku yaşanmasıyla da terleme artabilmektedir. Ama bu sayılanlardan herhangi biri söz konusu değilken de aşırı terleme yani hiperhidroz yaşanabilmektedir. Kişinin yaşadığı aşırı terleme durumu yalnızca el ve ayaklarda olabileceği gibi, tüm vücutta da olabilmektedir. Lokal terleme problemi 18-30 yaş aralığında daha fazla görülmektedir ve sosyal hayatı negatif etkileyebilmektedir. 30 yaşından sonra yaşanan terlemeler ise, sistemik bir hastalığa işaret ediyor olabilir.

Terleme sebebi beslenme tarzı olabilir;

Genellikle hormonal problemlerin yol açtığı aşırı terleme sorunu, metabolizmayı hızladıran hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Sistemik bir hastalık olan tiroid bezinin aşırı şekilde çalışması nedeniyle terleme sorunu yaşanabilmektedir. Hipertiroidi’nin başlıca belirtileri olan ellerde titreme, çarpıntı, sinirlilik hali, kilo kaybı ve saç dökülmesi takip edilmelidir. Büyüme hormonunun fazla olması ve adrenalin’deki anormal çalışma durumu da terleme nedenidir. Özellikle kadınlarda menopoz sonrasında aşırı terleme problemi yaşanabilirken, fazla kilolar, uyuşturucu madde ve alkol kullanılması, kafein ve baharatlı besinler de terlemenin artmasına yol açan etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Terleme, bu hastalıklardan kaynaklanabilir;

  • Akciğer ile ilgili rahatsızlıklar
  • Enfeksiyonlar ve ateşlenme
  • Tüberküloz
  • Çocuklardaki terlemelerde C ve D vitaminlerinin eksikliği
  • Diyabet ( şeker hastalığı )
  • Hipoglisemi ( düşük kan şekeri )
  • Hipertiroidi ( Tiroid besinin aşırı çalışması )
  • Mevcut kalp rahatsızlıkları
  • Kanser hastalıklarının bazıları
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromunun olması
  • Antidepresan ilaçlar, morfin, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler ve tiroid hormonu

Terleme nasıl olsa geçer diye düşünmeyin;

Sürekli terleme ve aşırı terleme durumları, uyku esnasında terleme yaşanması ve eşlik eden göğüs ağrısı, hızlı nabız olması, ateşlenme, kilo kaybı ve nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.

Terleme tedavisi kaynağına bağlı olarak yapılmaktadır;

Aşırı terleme tedavisi, terlemenin kaynağına ve şiddetine göre farklılık göstermektedir. Kişiye terlemeye yol açabilecek hastalıklar konusunda tetkikler yapılarak, temelindeki nedenin belirlenmesi gerekmektedir. Tedavide medikal yöntemler kullanılabildiği gibi, cerrahi tedaviler de uygulanabilmektedir.

Terlemede ilaç tedavisi;

  • Terleme, antiperspirantlar kullanılarak azaltılabilmektedir.
  • Sempatik blokanlar kullanılarak sinirlerin etkisi ile birlikte terleme de azaltılabilmektedir. Bu tür ilaçlar; kişide ağız kuruluğu, mesane problemleri ve bulanık görme gibi şikayetlere yol açabilmektedir.
  • Botoks enjeksiyonları sayesinde ter bezlerini tetikleyen sinirler bloke edilmektedir. Bu uygulamanın etkisi birkaç ayla sınırlıdır.

Terlemede cerrahi tedavi;

  • Ter bezinin alınması; Terleme problemi yalnızca koltuk altında meydana geliyorsa, küçük kesiler ve liposuction uygulamasıyla gerçekleştirilebilmektedir.
  • Sinir cerrahisi; Özellikle el ve yüz terlemesinde Endoskopik torasik sempatektomi metodu oldukça etkilidir. Bu yöntemde aşırı terlemeye yol açan sinir kökleri alınmaktadır. Vücudun bu bölgesinde yaşanan bütün terlemeler durmaktadır ve kalıcıdır. Bu uygulamanın tek dezavantajı, koltuk altı terlemesi ortadan kalkarken kasıkta terlemenin artış göstermesidir. Yani vücudun bir bölgesinde terleme tamamen yol edilirken, başka bir bölgesinde terleme oranı artış göstermektedir.

Terleme tedavisinde, iyontoforez yöntemiyle de başarı elde edilebilmektedir. Bu uygulamada eller elektrik akımının geçtiği jel ve sıvının bulunduğu bir kaba daldırılmaktadır. Bu uygulama, ancak yapıldığı zaman süresince terlemeyi azaltmaktadır ve haftada 3-4 defa yarım saatlik uygulamalar şeklinde tatbik edilmelidir. Bu yöntem sonlandırıldığında terleme yeniden oluşmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/terlemeye-neden-olabilen-11-rahatsizliga-dikkat/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply