Aşırı su içme hastalığı (Diyabetes İnsipidus)

Aşırı su içme hastalığı (Diyabetes İnsipidus)

Çok fazla idrar yapma, ağız kuruluğu ve aşırı susama çok su içme hastalığına işaret eder. Bu hastalıkta, antidiüretik hormon azlığı veya hormonun etki etmemesi etkendir. Hasta, bu nedenle aşırı su içer ve çok fazla idrar yapar. Erkeklerde kadınlardan çok daha fazla görülen bir hastalıktır. İki şekilde meydana gelmektedir. Hormon salgısında olan eksiklik veya hormonun normal salgı yapmasına rağmen, böbreklere etki etmemesi kaynaklı olarak oluşur.

Çok su içme hastalığı nedenleri:

Aşırı su içme hastalığı, çocukluk dönemi ya da erişkinliğin başlarında çok daha sık görülen bir hastalıktır. Fakat ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Genelde bir neden olmadan ortaya çıkar. Hipofizi etkileyen hastalıklarda, tümörlerde ve beyin ameliyatlarından sonra oluşabilir. Genetik olarak ailede 1. derece yakında varsa, sizde olma olasılığı da yüksektir.

Gençlerde oluşan rahatsızlıkta, genelde bağışıklık sistemi kaynaklı olarak düşünülür. Bu durumda bağışıklık sistemi, ADH salgılayan hormona karşı antikor üretir ve ona saldırır. Genetik olan hastalık ta bebeklikte başlar. Erkek ve kız bebekte dağılım eşittir. Bu durumda bebekte hipofizde ADH salgılayan sinirler azdır.

Çok su içme hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalarda çok idrar yapma eğilimi vardır. Aşırı susama ve çok su içme oluşur. Aniden belirtiler başlar ve soğuk içeceklere karşı bir eğilim vardır. Hastalarda idrar çıkması yaklaşık 16-24 litreye kadar çıkabilir. Yaklaşık 30-60 dakika aralıkla idrara çıkılır ve gece idrar çok daha fazladır. Yeterince su almayan hastalarda durum çok daha ciddidir. Vücutta su azalır, tansiyon düşer ve şok hali ile hasta kaybedilir.

Hastalıkta tanı nasıl koyulur?

Hastalığa tanı için su kısıtlama ADH testi, hipofiz MR ve CT tetkikleri yapılır. Su kısıtlama ADH testinde idrar miktarı, osmolaritesi, dansitesi gibi değişiklikler gözlemlenir ve tanı koyulur. Testte, sabah erken saatlerden itibaren hastada sıvı alımı kısıtlanır. Testin başında ağırlık ölçümlenir, 1 er saat ara ile idrar miktarı incelemeye alınır. Hasta başlangıçta olan vücut ağırlığının %3-5’ini kaybettiğinde ya da alınan iki idrar örneğinin farklı olması halinde test sonlanır.

Tedavi nasıl planlanır?

Santral diyabetes insipidusun hafif olduğu durumlarda tedavi yapılmaz. Ciddi olduğu durumlardaysa hastanın ihtiyacı olan sıvının alınması gerekmektedir. Tedavide başlıca yöntem, eksik olan ADH hormonunun hastaya verilmesi esas alınır. Tablet şeklinde, burun spreyi ya da iğne şeklinde verilen hormon burundan çok etkilidir. Burundan alındığında 6-24 saat etkisi vardır ve genelde gece kullanılır.

Leave a Reply