Arı sokması belirtileri ve tedavisi

arı sokması

Arı sokması belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır işte tüm detaylarıyla arı sokması..

Arı sokması genelde hepimizin yaşadığı olaylardandır. Arılarda savunma mekanizması olan sokma, arının deri üzerinde iğnesi bırakması ile oluşur. Genelde tehlikeli bir durum değildir. Fakat, alerjisi olanlarda tehlikeli olabilir. Bazı insanlarda, anafilaksi denilen şoka sokarak, ölüme neden olabilir. İşte, arı sokması belirtileri ve tedavisi;

Arı sokması belirtileri

Isırılma bölgesinde ani ve keskin yanma, kırmızı iz, deliğin olduğu yerde beyaz leke, ısırılma bölgesinde şişme arı sokmasında normal olan belirtilerdir. 1-2 saat içinde bu belirtiler kendiliğinden kaybolur.

Arı ve böcek tarafından sokulan insanlarda bazen çok daha şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir.

Aşırı kızarma

Isırılan bölgede genişleyen ve kızaran bir şişlik oluşur. Bu arı ya da böcek sokması ile alerjik reaksiyona girdiğiniz anlamına gelmez. Sadece vücut, belirtileri tekrarlayabilir. Bu durumda doktora gitmek gereklidir.

Alerjik reaksiyon

Arı tarafından ısırılan insanların %10’unda anaflaksi ya da şiddetli alerjik durumlar oluşur. Bu durumda hemen hastaneye gitmek gereklidir.

Vücudun ısırılan bölgesi dışında kurdeşen gibi döküntüler, nefes alma güçlüğü, boğazın ya da dilin şişmesi, bulantı, kusma, sersemlik, bayılma, bilinç kaybı başlıca belirtileridir.

Toplu arı sokması

Bazen arıların toplu saldırısı ile 1 ya da birkaç kez ısırılabilirsiniz. Bu durum toksik reaksiyonlara neden olabilir. Bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma, havale, ateş başlıca belirtilerdir.

Arı sokması tedavisi nasıl yapılır?

Arı iğnesini çıkarın

Sokulan bölgede kırmızı bölgede olan siyah nokta arının iğnesidir. İğnenin ucunda bir zehir kesesi vardır. Kese hemen çıkarılmalıdır çünkü 20 dakika boyunca zehir salınımı yapacaktır. Bu zehirde feromon vardır ve diğer arılara ısırma sinyali yollanır. Batan iğneyi çıkarmak için, bıçak ucu, cımbız gibi sert uçlu cisimler kullanılabilir.

Sabunlu su ile yıkama

Isırılan bölgeyi kaşımayın ve bol sabun ve su ile yıkayın. Mümkün olduğunca sakin davranın. Bölgeye soğuk kompres yapın ve şişmeyi engelleyin. Sokulan bölgeyi havaya kaldırın.

Antihistaminikler

Arı sokmasında ya da böcek sokmalarında rahatlıkla kaşıntı, şişme ve reaksiyonun yayılmasını engellemek için kullanılabilirler.

Sirke ve karbonat

Su, sirke ve karbonat karışımı hamur haline getirilip, bölgeye koyulur ve 20 dakika kadar bekletilir. Kaşıntı ve acı azalacaktır.

Soğan patates

Sokulan yere soğan ve patates koymak yatıştırıcıdır.

Leave a Reply