Antibiyotik alerjisi nedenleri belirtileri ve tedavisi

antibiyotik alerjisi

Antibiyotik ilaç alerjisi nedenleri belirtileri ve tedavisi

Antibiyotik alerjisi, kullanılan antibiyotiklere karşı vücudun gösterdiği tepkidir. Sıklıkla penisilin alerjisini bilsek de, antibiyotiklerin çok fazla kullanılması bu alerjiyi de hayatımıza sokmuştur. Kullanılan antibiyotiklerin fazla olması kaynaklı bu alerjiye karşı dikkatli olmakta ve doktora danışmakta fayda vardır. İşte, antibiyotik alerjisi belirtileri ve tedavisi;

Antibiyotik alerjisi belirtileri

Deride kızarıklıklar, kaşıntı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, sersemlik hali, burun akıntısı, ateş,, karaciğerde ve böbrek de toksin birikimi, iştahsızlık, aşırı hassasiyet, nefes darlığı, dudaklarda ve dilde şişmeler, dilde aft oluşması başlıca belirtilerdir.

Bazen kullanılan antibiyotiğin türüne göre, işitme kaybı, göz bebeği titremesi, ışığa duyarlı olma, ağızda metalik tat, serum hastalığı, vajinada mantar, 8 yaş altı çocuklarda diş renginde değişimler sayılabilir.

Antibiyotik alerjisi ilerleyen bir şekilde ortaya çıkarsa hasta anafilaktik şoka girebilir. Bu durumda acil hastaneye gidilmelidir. Deride kurdeşenler, sıcak basması, dilde şişme, tansiyon düşüklüğü, nabız yüksekliği, nefes alıp vermede zorlanma başlıca anafilaktik şok belirtisidir.

Antibiyotik alerjisi neden olur?

Antibiyotik alerjisi, alınan antibiyotiğin vücut bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde algılanıp vücuttan atılması için bağışıklık sisteminin çalışması ile oluşur. İlk sefer alındığında az tepki gösteren bağışıklık, ikinci alınan dozda birden çok yüksek tepki gösterebilir. Uzmanlar, antibiyotik alerjisinin tamamen genetik olduğunu söylemektedir.

Antibiyotik alerjisi tedavisi

Genelde kullanılan antibiyotiğin etken maddeleri incelenir ve bu maddeleri barındırmayan diğer antibiyotiklere yönelinir. Genelde tedavide, antihistamin ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, bağışıklığın bazı kimyasalları salgılamasına engel olurlar. Şiddetli olan antibiyotik tedavisinde, kortikosteroidler iğne ile hastaya verilir. Anafilaktik şok geçiren hastalara acil olarak epinefrin vurulmalıdır.

Bazen hastaya antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırma tedavisi uygulanır. Bu tedavi, alınan antibiyotiğin hasta için gerekli olduğu ve alternatif olan antibiyotiklerin alerji yaratacağı düşünülürse uygulanır. Hasta düşük dozlarda ve bağışıklığın anmayacağı şekilde antibiyotik almaya başlar. Her 15 dakika da 1 defa hafif doz artımı ile işlem sürer. Bu uygulama teçhizatlı bir hastanede uzman doktor yardımı ile yapılır.

Antibiyotik alerjisi kaynaklı olarak deride oluşan kızarıklıklar da, kalamin losyonu, hidrokortizon kremleri, soğuk kompres ve karbonatla ovalama yapılabilir.

Leave a Reply