Anoreksiya Nervoza Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi

aneroksiya nevroza

Anoreksiya Nervoza Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi nasıl yapılır: Yemek yeme bozuklukları arasında olan Anoreksiya Nevroza, belki de en tehlikeli olandır. Kilo alma korkusu ile sürekli kilo vermek ve yemek yemeyi zamanla bırakmaktır. Kilo verme takıntısı o kadar yüksektir ki, hayati tehlikeye sokacak kadar kilo verebilirler. Aslında psikolojik olan bu hastalık şu dönemde erkeklerde bile sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Anoreksiya Nervoza nedenleri

Hastalık sıklıkla Avrupa’da görülür. Bunun başlıca nedeni, medya ve toplumun zayıf olmayı bir gereklilik olarak göstermesidir.

Anoreksiyalı hastanın kendine olan güveni azdır. Bozuk aile ilişkileri, değişik his ve davranışlar, mükemmeliyetçi olmak hastalığın alt yapısını oluşturur.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, genetik bir miras ile nevroza’nın geçebileceği yönündedir.

Anoreksiya Nervoza belirtileri

Yemek yenildikten hemen sonra çıkarma, zayıflığı saklama, ne kadar yemek yediğini saklama, diğer insanların yedikleri konusunda takıntılar, yedikten sonra kilo aldığını düşünme, gün içinde sürekli tartılma, üşüme, düzensiz uyku, konsantrasyon güçlüğü olarak sayılabilir.

Düzensiz adet görme, vücut içi kimyasal bozukluklar, kemiklerin incelmesi, bağırsak problemleri, ellerde, ayak ve yüzde şişmeler, anemi, depresyon, saç ve cilt sorunları hastalığa yakalanan kişilerde görülen sağlık sorunlarıdır.

Anoreksiya Nervoza tedavisi

Tedavide ana amaç, hastanın yaşamını kurtarmaktır. Hastayı düzenli yemek yemeye teşvik etmek, vücutta oluşan diğer problemleri düzeltmek, hastayı mental olarak sağlıklı hale getirmektir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma

Düzenli olarak, günde 3 öğün yemek yenilmelidir. Haftada 1 defa tartıya çıkmak ve günlük olarak yenilen yemeklerin günlüğü tutulmalıdır.

Psikolojik tedavi

Davranışçı bilişsel terapi, bilişsel analitik terapi, kişilerarası psikoterapi, odaksal psikodinamik terapi nevroza tedavisinde kullanılır. Terapilerde hastalığın nasıl başladığı, yemek ve kilo üzerine yapılanan yanlış düşüncelerin yok olması, hastanın verdiği duygusal tepkiler kesinlikle konuşulur. 1-2 ay terapi devam eder ve terapilere ailede katılabilir.

Antidepresanlar

Depresyon belirtileri ortaya çıktığında bu ilaçlar kullanılmaya başlar.

Diş problemleri gibi fiziksel problemler

Nevroza yaşayan kişilerde, potasyum gibi pek çok mineralde kaybolur. Hastaya potasyum takviyesi yapılır ayrıca kemikleri kuvvetlendirmek için östrojen arttırıcı hormonlar verilir. Bu sayede hastada fiziksel olarak eksilen mineral, hormon ve vitaminler takviye edilmelidir.

Kişisel gelişim

İlerlemiş nevroza hastalarında etki etmeyen bir tedavidir. Kişisel gelişim kitapları ile hastalığın üstesinden nasıl gelineceği okunur. Bu hastalar belirli süre hastanede gözetim altında tutulur.

Leave a Reply